Plátce DPH - fve zelený bonus

• (neregistrovaný)

22. 4. 2012 13:14

Dobrý den, poradíte mi prosím jak účtovat....:
    provotovatel FVE se stal plátcem DPH, jak zaúčtovat v podvojném účetnictví doklad o použití a v jaké hodnotě, když část vyrobené energie spotřebuje pro vlastní potřebu.
    Moc děkuji všem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 4. 2012 15:19

verčaJ (neregistrovaný)

Re: Plátce DPH - fve zelený bonus
      jednou za kvartál se vystavuje faktura na E.ON (formulář dle požadavků E.On).. kromě dodávky do DS se také fakturuje zelený bonus, tj. ostatní vlastní spotřeba elektřiny - vystaví se faktura a odvede DPH ze všeho (i z vlastní spotřeby)... účtuji 311 x 602/343

• 22. 4. 2012 16:45

R. (neregistrovaný)

pokud ale spotřebovává pro vlastní potřebu, měl by vystavit doklad o použití dle §13 odst.5 zákona o DPH, a to právě nevím jak zaúčtovat...
      Myslím, že takhle máte zaúčtovanou jen úplatu (zel.bonus).....
      Jak dál ? 25. už je ve středu :(

• 22. 4. 2012 18:02

verčaJ (neregistrovaný)

vy jste povinni odvést DPH z "osobní spotřeby" a jelikož se tato "osobní" spotřeba uvádí ve faktuře EON, tak by mělo být vše o.k.. DPH je odvedeno.... něco jiného je, pokud by na faktuře byla jen dodávka do DS.... já dělám viz výše na základě rady daňaře

• 22. 4. 2012 22:30

R. (neregistrovaný)

a máte případ, že: vyrobí - spotřebuje pro vlastní potřebu a zbytek prodá do sítě nebo výrobí - prodá do sítě a pak kupuje zpět za výhodnější cenu.... já právě řeším tu variatu 1.
      Moc děkuji za trpělivost :)

• 22. 4. 2012 22:45

verčaJ (neregistrovaný)

bude to varianta č. 1, já nemám fve, ale OSVČ, kterému to zpracovávám, takže nevím, zda mu chodí soukromě faktura z EOnu, ale určo to bude varianta 1... právěže ten E.ON jim dává prázdné formuláře faktur a oni doplní, kolik šlo pro osobní spotřebu a kolik do sítě, obojí zdaní DPH, takže v tomto nevidím problém

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).