Re: SVJ - údajně srážkami - co teď
Karle,
máte dvě možnosti.
Podat dodatečné daňové přiznání nebo nepodat.
Pro nepodání hovoří § 141/1 daňového řádu podle kterého jste povinen podat dodatečné daňové přiznání, pokud zjistíte, že Vaše daňová povinnost je vyšší. Při stejné sazbě 15% asi vyšší daň nebude.
Náš správce nám automaticky předává potvrzení o příjmech za uplynulý rok.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 4. 2012 22:07
Před rokem mne zvolili do výboru SVJ. Předseda mi tvrdil, že ta funkce byla daněná srážkovou daní, podobně jako třeba členství ve volební komisi. Jenže jak jsem zjistil z webu, správně má být příjem člena výboru daněn zálohou DP. A protože nám toto dělá správní firma - bývalé družstvo, předpokládám, že správně.
Od správní firmy mi nebyla doručena žádná výplatnice, pouze mi začali platit na účet na základě sdělení čísla účtu předsedovi.
Jenže já jsem letos podával DP a toto jsem do DP nezahrnul. DP jsem podat musel, protože mi zaměstnavatel platí dvěma kanály, přímo mzdu a nepřímo odměny, které platí všem mateřská firma v cizině, na účet v zahraničí, což se nahlíží jako paralelní zaměstnání.
Jak z toho nyní ven?
Samozřejmě - ty odměny byly zdaněny 15%, stejně jako by byly v DP, takže rozdíl může být jen zaokrouhlovací, ale nechce se mi platit pokutu, ani příliš provokovat, protože tam máme jako zaměstnanci americké daně, am. dividendy byť ve stovkách korun atd. což by mohli chtít úředně přeložit... Dále je tam dost nejasností, ohledně superhrubé mzdy apod.