SVJ - údajně srážkami - co teď

• (neregistrovaný)

23. 4. 2012 22:07

Před rokem mne zvolili do výboru SVJ. Předseda mi tvrdil, že ta funkce byla daněná srážkovou daní, podobně jako třeba členství ve volební komisi. Jenže jak jsem zjistil z webu, správně má být příjem člena výboru daněn zálohou DP. A protože nám toto dělá správní firma - bývalé družstvo, předpokládám, že správně.

Od správní firmy mi nebyla doručena žádná výplatnice, pouze mi začali platit na účet na základě sdělení čísla účtu předsedovi.

Jenže já jsem letos podával DP a toto jsem do DP nezahrnul. DP jsem podat musel, protože mi zaměstnavatel platí dvěma kanály, přímo mzdu a nepřímo odměny, které platí všem mateřská firma v cizině, na účet v zahraničí, což se nahlíží jako paralelní zaměstnání.

Jak z toho nyní ven?

Samozřejmě - ty odměny byly zdaněny 15%, stejně jako by byly v DP, takže rozdíl může být jen zaokrouhlovací, ale nechce se mi platit pokutu, ani příliš provokovat, protože tam máme jako zaměstnanci americké daně, am. dividendy byť ve stovkách korun atd. což by mohli chtít úředně přeložit... Dále je tam dost nejasností, ohledně superhrubé mzdy apod.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 4. 2012 23:39

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: SVJ - údajně srážkami - co teď
      Karle,

máte dvě možnosti.

Podat dodatečné daňové přiznání nebo nepodat.

Pro nepodání hovoří § 141/1 daňového řádu podle kterého jste povinen podat dodatečné daňové přiznání, pokud zjistíte, že Vaše daňová povinnost je vyšší. Při stejné sazbě 15% asi vyšší daň nebude.

Náš správce nám automaticky předává potvrzení o příjmech za uplynulý rok.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).