Re: Peněžitý vklad od s.r.o.
Otázka spíš směřuje k navýšení vlastního kapitálu formou "Příplatku mimo základní kapitál". Ten se účtuje na účet 413. Má smysl v případě, kdy má firma problém s daňovou uznatelností úroků z důvodu tzv. pravidla nízké kapitalizace. Z příplatku lze vrátit pouze částku převyšující ztrátu firmy.
Pokud by se opravdu jednalo o půjčku, je třeba rozhodnout, jedná-li se o smlouvu o půjčce nebo o smlouvu o úvěru. Mají odlišný režim. Podle sjednané doby splacení pak skounčí bud v dlouhodobých nebo krátkodobých závazcích.
Máte pravdu, já jsem s odpovědí pořád v cizích zdraojích.
Omlouvám se tazateli.
V tomto případě by se jednalo o navýšení základního kapitálu pomocí příplatku. Společnost je tvořena 2 společníky a jeden z nich je schopný zvýšit základní kapitál, aby se nemusela brát půjčka od banky. Bude se to tedy účtovat 411/413? A moc nerozumím tomu, že v budoucnu je možné vrátit příplatek v rozsahu, v jakém převyšuje ztrátu společnosti. Můžu prosit o vysvětlení? Myslela, jsem, že je možné vrátit všechno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 4. 2012 13:14
Zdravím, potřebovala bych poradit.
Pokud společníci mimo základní kapitál chtějí vložit do společnosti další hotovost, aby nemuseli použít cizí kapitál, kde se toto v rozvaze promítne? Na řádku č. 71 vlastní akcie a vlastní obchodní podíly nebo na řádku č. 75 ostatní kapitálové fondy?
Děkuji za odpověď