Re: OT: stravenky - provize, výdej strav
Z provize dáváme do nákladů (uznatelných) je 55%. Zbytek nedaňově.
Stravenky vydáváme dopředu (celá hodnota stravenky na 335), na konci měsíce vyúčtování nároku a platby zam-nců ( 527/335, 331/335). Co dostali navíc zůstává na 335 a další měsíc dostanou o to míň.
Postup prošel u daňařky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2012 8:27
Stále mě trápí otázka stravenek, myslím, že to nás není dobře, ale DP proti tomuto postupu nemá námitky a já pokračuji v postupu, který měla paní pracující ve firmě dříve než jsem nastoupila já.
1)
O nákupu stravenek účtujeme:
213 MD hodnota stravenek
518 MD provize
343 MD DPH z provize
321 DL celková částka k úhradě
Myslím, že se ta provize do nákladů dát nemůže... Na stravenku přispívá firma 55% hodnoty stravenky a zaměstnanec platí 45% hodnoty stravenky.
2)
To že je vydáváme za měsíc zpět - tak o tom ani nemluvím... Ale na druhou stranu vím, že toto dělá spousta firem a velkých....
Chtěla bych vědět kolik lidí to dělá takto a zda jim to prochází.... Nevěřím, že to mají všichni správně.
Prosím o vysvětlení účtovnání provize a co je možné dát do nákladů.
A dále kolik z vás dává stravenky za měsí zpětně (jak se zde uvádí za obědy a ne na obědy - což jak vím je špatně)