Re: Podpora v nezaměstanosti, OSVČ
Rada je správná, registrován na ŽL můžete být, ale datum zahájení podnikání musíte mít později a nebo přerušenou činnost. Pak můžete být registrován na UP, ale nesmíte nic fakturovat jako OSVČ. Prostě si musíte vybrat, podnikání nebo UP. Oboje najednou nejde. A také pozor na placení záloh na ZP a SP, v okamžiku zahájení podnikání musíte začít platit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2012 18:03
Dobrý den.
Na konci března jsem po dvou letech přišel o zaměstnání, skončila mi smlouva. Začal jsem podnikat, ale první zisky očekávám až za tři měsíce. Mám jako OSVČ nárok na podporu v nezaměstnanosti? V případě, že bych momentálně OSVČ nebyl bych na podporu nárok měl a potřebuji ji k přežití, jinak se prvních zisků nedožiju.
Věc se má tak, že jsem se prvně evidoval na ÚP a zažádal jsem o podporu. Dva týdny nato jsem se zapsal do živnostenského rejstříku. Mám právo zůstav v evidenci na ÚP, neporušuji tím zákon?
Děkuji za informace.