Re: Nárok na PPM
>Jsem studentkou, ale už v červenci 2011 mi bylo 26 let
>V roce 2010 jsem na pracovní smlouvu odpracovala 8
>měsíců - práce při studiu. Předpokládám, že z tohoto
>zaměstnání
>se mi započítá cca 14 dní, pokud bych porodila v
>polovině prosince,
>takže i kdybych hned začala pracovat, 270 dní v
>posledních 2 letech před nástupem na mateřskou nedosáhnu.
>
>Vyplatí se mi nastoupit do zaměstnání? Měla bych u
>případného zaměstnavatele nárok alespoň na dávky
>nemocenského pojištění (kdyby došlo k rizikovému těhoteství)?
>
>Předem děkuji za jakoukoliv radu.
Myslím, že nemáte jasno v rozdílu mezi zdravotním a nemocenským pojištěním.
Zdravotní pojištění je povinné. Stát jej platí jen za některé kategorie občanů. Vy jste to byla jako student do 26 let nebo jako osoba v evidenci ÚP. Jinak si 1080,- kč musí každý zaplatit sám. Např. student ve věku nad 26 let. Ze zdravotního pojištění se platí lékařská péče a léky.
Zdravotní pojištění se platí jen z pojištěného příjmu. Z toho máte nárok na nemocenskou, PPM a ošetřovné. 270 pojištěných dnů se počítá za poslední 2 roky před nástupem na PPM. Na tu se nastupuje 6-8 týdnů před předpokládaným datem porodu. Vám to zřejmě nevyjde. V případě řádného ukončení studia v září, jak plánujete, se vám bude nějaká doba studia započítávat. To teď nevím přesně, zkuste najít v zákoně o nemocenském pojištění.
Pokud budete zaměstnaná, můžete dostat nemocenskou v souvislosti s porodem, tj. 6 týdnů před předpokládaným datem porodu a 6 týdnů po porodu.
V každém případě ode dne porodu máte nárok na rodičovský příspěvek. Taky by bylo dobré si uvědomit, že to dítě má tatínka.
Re: Nárok na PPM
Děkuji.
Takže nemocenskou dostanu jen v souvislosti s porodem? Kdybych byla někde zaměstnána, byť třeba jen měsíc než bych musela nastoupit na neschopenku, tak nic nedostanu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
7. 5. 2012 10:52
Dobrý den,
prosím o radu ohledně peněžité pomoci v mateřství.
Jsem studentkou, ale už v červenci 2011 mi bylo 26 let - od srpna do října 2011 jsem si tedy platila zdravotní pojištění. Od listopadu do ledna jsem ze zdravotních důvodů přerušila studium a díky tomu jsem se mohla přihlásit na úřad práce, který za mě 3 měsíce platil zdravotní pojištění. V lednu jsem se stala kvůli závěrečným státním zkouškám opět studentkou, následně jsem opět zažádala o přerušení studia, v únoru jsem si zaplatila zdravotní pojištění sama a od března do 10. května mám opět přerušené studium ze zdravotních důvodů a zdravotní pojištění za mne platí úřad práce.
10. května se opět stanu studentkou, s tím, že na konci května mě čeká závěrečná státní zkouška. Problém je, že pokud se mi tuto
zkoušku podaří vykonat úspěšně, čeká mě v září ještě 2. část
závěrečných státních zkoušek, takže nadále budu mít status studenta a zase budu mít problém s placením zdravotního pojištění.
Potřebovala bych poradit, jestli existuje nějaký způsob, jak dostat
mateřskou nebo nějaké jiné dávky, případně jak zařídit, aby za mě
stát alespoň zaplatil zdravotní pojištění.
V roce 2010 jsem na pracovní smlouvu odpracovala 8 měsíců - práce při studiu. Předpokládám, že z tohoto zaměstnání
se mi započítá cca 14 dní, pokud bych porodila v polovině prosince,
takže i kdybych hned začala pracovat, 270 dní v posledních 2 letech před nástupem na mateřskou nedosáhnu.
Vyplatí se mi nastoupit do zaměstnání? Měla bych u případného zaměstnavatele nárok alespoň na dávky nemocenského pojištění (kdyby došlo k rizikovému těhoteství)?
Předem děkuji za jakoukoliv radu.