Nárok na PPM

• (neregistrovaný)

7. 5. 2012 10:52

Dobrý den,
    prosím o radu ohledně peněžité pomoci v mateřství.

Jsem studentkou, ale už v červenci 2011 mi bylo 26 let - od srpna do října 2011 jsem si tedy platila zdravotní pojištění. Od listopadu do ledna jsem ze zdravotních důvodů přerušila studium a díky tomu jsem se mohla přihlásit na úřad práce, který za mě 3 měsíce platil zdravotní pojištění. V lednu jsem se stala kvůli závěrečným státním zkouškám opět studentkou, následně jsem opět zažádala o přerušení studia, v únoru jsem si zaplatila zdravotní pojištění sama a od března do 10. května mám opět přerušené studium ze zdravotních důvodů a zdravotní pojištění za mne platí úřad práce.
    10. května se opět stanu studentkou, s tím, že na konci května mě čeká závěrečná státní zkouška. Problém je, že pokud se mi tuto
    zkoušku podaří vykonat úspěšně, čeká mě v září ještě 2. část
    závěrečných státních zkoušek, takže nadále budu mít status studenta a zase budu mít problém s placením zdravotního pojištění.

Potřebovala bych poradit, jestli existuje nějaký způsob, jak dostat
    mateřskou nebo nějaké jiné dávky, případně jak zařídit, aby za mě
    stát alespoň zaplatil zdravotní pojištění.

V roce 2010 jsem na pracovní smlouvu odpracovala 8 měsíců - práce při studiu. Předpokládám, že z tohoto zaměstnání
    se mi započítá cca 14 dní, pokud bych porodila v polovině prosince,
    takže i kdybych hned začala pracovat, 270 dní v posledních 2 letech před nástupem na mateřskou nedosáhnu.

Vyplatí se mi nastoupit do zaměstnání? Měla bych u případného zaměstnavatele nárok alespoň na dávky nemocenského pojištění (kdyby došlo k rizikovému těhoteství)?

Předem děkuji za jakoukoliv radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 5. 2012 14:20

Líba (neregistrovaný)

Re: Nárok na PPM
      >Jsem studentkou, ale už v červenci 2011 mi bylo 26 let

>V roce 2010 jsem na pracovní smlouvu odpracovala 8
      >měsíců - práce při studiu. Předpokládám, že z tohoto
      >zaměstnání
      >se mi započítá cca 14 dní, pokud bych porodila v
      >polovině prosince,
      >takže i kdybych hned začala pracovat, 270 dní v
      >posledních 2 letech před nástupem na mateřskou nedosáhnu.
      >
      >Vyplatí se mi nastoupit do zaměstnání? Měla bych u
      >případného zaměstnavatele nárok alespoň na dávky
      >nemocenského pojištění (kdyby došlo k rizikovému těhoteství)?
      >
      >Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Myslím, že nemáte jasno v rozdílu mezi zdravotním a nemocenským pojištěním.

Zdravotní pojištění je povinné. Stát jej platí jen za některé kategorie občanů. Vy jste to byla jako student do 26 let nebo jako osoba v evidenci ÚP. Jinak si 1080,- kč musí každý zaplatit sám. Např. student ve věku nad 26 let. Ze zdravotního pojištění se platí lékařská péče a léky.

Zdravotní pojištění se platí jen z pojištěného příjmu. Z toho máte nárok na nemocenskou, PPM a ošetřovné. 270 pojištěných dnů se počítá za poslední 2 roky před nástupem na PPM. Na tu se nastupuje 6-8 týdnů před předpokládaným datem porodu. Vám to zřejmě nevyjde. V případě řádného ukončení studia v září, jak plánujete, se vám bude nějaká doba studia započítávat. To teď nevím přesně, zkuste najít v zákoně o nemocenském pojištění.

Pokud budete zaměstnaná, můžete dostat nemocenskou v souvislosti s porodem, tj. 6 týdnů před předpokládaným datem porodu a 6 týdnů po porodu.

V každém případě ode dne porodu máte nárok na rodičovský příspěvek. Taky by bylo dobré si uvědomit, že to dítě má tatínka.

• 7. 5. 2012 14:25

TerezaHla (neregistrovaný)

Děkuji.

Takže nemocenskou dostanu jen v souvislosti s porodem? Kdybych byla někde zaměstnána, byť třeba jen měsíc než bych musela nastoupit na neschopenku, tak nic nedostanu?

• 7. 5. 2012 14:42

Líba (neregistrovaný)

Pokud budete zaměstnaná a bude důvod k nemocenské, tak ji dostanete. Těhotenství samo o sobě není nemoc.

• 7. 5. 2012 15:00

TerezaHla (neregistrovaný)

Že těhotenství není nemoc vím, budu ráda, když k nástupu na nemocenskou nedojde, ale počítat s tím musím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).