Dan z prevodu nemovitosti

• (neregistrovaný)

8. 5. 2012 10:40

Dobry den,

nechan se ptat, jak je to s placenim dane z prevodu z nemovitosti, kdyz se chystam prodat byt a nasledne koupit jiny vetsi.. Je tady nejake doba, do ktere ten novy musim koupit? Slysela jsem, ze pokud prodavam byt a kupuji novy (tedy pouze kdyz uspokojuji svoji potrebu bydleni a ne zadne obchodovani), tak nemusim dan z prevodu nemovitosti platit? Podle jakeho paragrafu by to tak bylo?

Jde mi jen o tu dan z prevodu nemovitosti, co se tyka DzP, tak tu platit nemusim..

Predem dekuji za odpoved

Dvorakova Michaela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 5. 2012 12:02

MíšaF (neregistrovaný)

Re: Dan z prevodu nemovitosti
      daň z převodu musíte platit.... daň z příjmů (pokud finanční prostředky použijete na svoji bytovou potřebu) nemusíte platit, ale posíláte oznámení na FÚ.... z daně z převodu se nijak "nezbavíte"

• 8. 5. 2012 12:06

MíšaF (neregistrovaný)

ještě doplním, že daň z příjmů neplatíte také v případě, že jste jej vlastnila alespoň 2 roky (tj. osvobozený příjem) anebo jak jsem již výše uvedla - použijete peněžní prostředky...

• 8. 5. 2012 14:05

xJ (neregistrovaný)

Slysela jsem, ze pokud prodavam
      >>>byt
      >>>a
      >>>kupuji novy (tedy pouze kdyz uspokojuji svoji potrebu
      >>>bydleni a ne zadne obchodovani), tak nemusim dan z
      >>>prevodu nemovitosti platit? Podle jakeho paragrafu by
      >>>to
      >>>tak bylo?
      >>>
      >>>Jde mi jen o tu dan z prevodu nemovitosti, co se tyka
      >>>DzP, tak tu platit nemusim..
      >>>
      >>>Predem dekuji za odpoved
      >>>
      >>>Dvorakova Michaela
      >>
      >>
      >>daň z převodu musíte platit.... daň z příjmů (pokud
      >>finanční prostředky použijete na svoji bytovou
      >>potřebu)
      >>nemusíte platit, ale posíláte oznámení na FÚ.... z
      >>daně z převodu se nijak "nezbavíte"
      >
      >ještě doplním, že daň z příjmů neplatíte také v
      >případě, že jste jej vlastnila alespoň 2 roky (tj.
      >osvobozený příjem) anebo jak jsem již výše uvedla - použijete
      >peněžní prostředky...

Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí
      Oddíl třetí: Daň z převodu nemovitostí § 8 Poplatník
      (1) Poplatníkem daně z převodu nemovitostí je
      a) převodce (prodávající); nabyvatel je v tomto případě ručitelem,
      b) nabyvatel, jde-li o nabytí nemovitosti při výkonu rozhodnutí nebo exekuci podle zvláštního právního předpisu,2b) vyvlastnění, vydržení, v insolvenčním řízení po rozhodnutí o úpadku nebo ve veřejné dražbě anebo o nabytí nemovitosti na základě smlouvy o zajišťovacím převodu práva, v souvislosti s postoupením pohledávky, při zrušení právnické osoby bez likvidace nebo při rozdělení likvidačního zůstatku při zrušení právnické osoby s likvidací,
      c) převodce i nabyvatel, jde-li o výměnu nemovitostí; převodce a nabyvatel jsou v tomto případě povinni platit daň společně a nerozdílně.
      (2) Jde-li o převod nebo přechod vlastnictví k nemovitosti ze společného jmění manželů nebo do společného jmění manželů, je každý z manželů samostatným poplatníkem a jejich podíly jsou stejné. V případě podílových spoluvlastníků je každý spoluvlastník samostatným poplatníkem a platí daň podle velikosti svého podílu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).