Re: Dan z prevodu nemovitosti
Slysela jsem, ze pokud prodavam
>>>byt
>>>a
>>>kupuji novy (tedy pouze kdyz uspokojuji svoji potrebu
>>>bydleni a ne zadne obchodovani), tak nemusim dan z
>>>prevodu nemovitosti platit? Podle jakeho paragrafu by
>>>to
>>>tak bylo?
>>>
>>>Jde mi jen o tu dan z prevodu nemovitosti, co se tyka
>>>DzP, tak tu platit nemusim..
>>>
>>>Predem dekuji za odpoved
>>>
>>>Dvorakova Michaela
>>
>>
>>daň z převodu musíte platit.... daň z příjmů (pokud
>>finanční prostředky použijete na svoji bytovou
>>potřebu)
>>nemusíte platit, ale posíláte oznámení na FÚ.... z
>>daně z převodu se nijak "nezbavíte"
>
>ještě doplním, že daň z příjmů neplatíte také v
>případě, že jste jej vlastnila alespoň 2 roky (tj.
>osvobozený příjem) anebo jak jsem již výše uvedla - použijete
>peněžní prostředky...
Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí
Oddíl třetí: Daň z převodu nemovitostí § 8 Poplatník
(1) Poplatníkem daně z převodu nemovitostí je
a) převodce (prodávající); nabyvatel je v tomto případě ručitelem,
b) nabyvatel, jde-li o nabytí nemovitosti při výkonu rozhodnutí nebo exekuci podle zvláštního právního předpisu,2b) vyvlastnění, vydržení, v insolvenčním řízení po rozhodnutí o úpadku nebo ve veřejné dražbě anebo o nabytí nemovitosti na základě smlouvy o zajišťovacím převodu práva, v souvislosti s postoupením pohledávky, při zrušení právnické osoby bez likvidace nebo při rozdělení likvidačního zůstatku při zrušení právnické osoby s likvidací,
c) převodce i nabyvatel, jde-li o výměnu nemovitostí; převodce a nabyvatel jsou v tomto případě povinni platit daň společně a nerozdílně.
(2) Jde-li o převod nebo přechod vlastnictví k nemovitosti ze společného jmění manželů nebo do společného jmění manželů, je každý z manželů samostatným poplatníkem a jejich podíly jsou stejné. V případě podílových spoluvlastníků je každý spoluvlastník samostatným poplatníkem a platí daň podle velikosti svého podílu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 5. 2012 10:40
Dobry den,
nechan se ptat, jak je to s placenim dane z prevodu z nemovitosti, kdyz se chystam prodat byt a nasledne koupit jiny vetsi.. Je tady nejake doba, do ktere ten novy musim koupit? Slysela jsem, ze pokud prodavam byt a kupuji novy (tedy pouze kdyz uspokojuji svoji potrebu bydleni a ne zadne obchodovani), tak nemusim dan z prevodu nemovitosti platit? Podle jakeho paragrafu by to tak bylo?
Jde mi jen o tu dan z prevodu nemovitosti, co se tyka DzP, tak tu platit nemusim..
Predem dekuji za odpoved
Dvorakova Michaela