Re: změna režimu - nárok na odpočet DPH
Pokud budete auto používat i k soukromým účelům, tak uplatněte nárok jen v poměrné výši podle § 75 ZDPH.
Nárok na odpočet při změně režimu se uvádí na ř. 45 přiznání k DPH s kladným znaménkem.
Dobry den, prosim moc o radu, take ted řeším,stali jsme se plátci a uplatnuji DPH u části materiálu,který máme k reg. na skladě.
Prosím do ř. 45 uvádim pouze hodnodu DPH, základ žádný a do kolonky v plné výši ? Jde mi o to, že u jedné dodav. faktury mám nakoupeny materiál, který byl už z části prodán bez DPH, tudíz uplatnuji pouze zbytek materiálu z faktury, který mám a mate me ted ten krácený odpočet.... Ale to bude asi pro jiné využití, nebo se pletu ? Moc děkuji za radu
Do řádku 45 se uvádí pouze hodnota DPH, základ daně se nevyplňuje. Z faktury za materiál si uplatníte jenom ty položky, které jste měli ke dni registrace na skladě, na zbytek faktury se neohlížejte, zůstává mimo DPH.
Do sloupečku „Krácený odpočet“ byste zapisovala v případě, že máte na výstupu nějaká plnění, která jsou osvobozena od daně bez nároku na odpočet a musíte proto krátit vstupy. Jestli poskytujete jen zdanitelná plnění s nárokem na odpočet, tak zapište do sloupečku „V plné výši“.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 5. 2012 16:41
Dobrý den, podnikám, k 30.4.2012 jsem překročil obrat pro registraci DPH. Plátcem DPH se stanu od 1.7.2012. Mám možnost nyní v květnu zakoupit osobní auto, které budu financovat částečně hotově a zbytek na úvěr. Jedná se o auto předváděcí, rok výroby 2012. Toto auto vložím do majetku. Mohu si při prvním DPH nárokovat odpočet z tohoto auta, jako z majetku pořízeného 12 měsíců před registrací? Prosím o ujištění, že mohu. Děkuji.