Re: Dovolená-vnitřní předpis-dotaz včera
Takže - ve vnitřním předpisu nemůžete mít nic, co by bylo v rozporu se zákoníkem.
Musíte udělat rozvrh čerpání dovolené , tzn. dřívější plán dovolených, a to písemně.
U nás to vše probíhá tak, že zaměstnavatel stanoví hned na začátku roku, že např. teď to pondělí v květnu před státním svátkem nařizuje čerpání dovolené a ostatní dovolenou si zaměstnanci sami navrhnou, kdy ji chtějí čerpat (s přihlédnutím k zastupitelnosti atd. ) zaměstnavatel potom buď udělá úpravy v době čerpání nebo podepíše tak, jak je plán navržen.
V průběhu roku, když dojde k tomu, že zaměstnanec potřebuje dovolenou čerpat v jiném termínu, než byl plánem schválen, napíše si žádanku o změnu termínu čerpání dovolené a zaměstnavatel buď schválí nebo (ve výjimečných případech) neschválí a zaměstnanec musí čerpat v době, kterou si sám navrhl.
Zaměstnanec opravdu nemůže si dělat co ho napadne. Vyjít vstříc se dá oboustranně, aniž byste toto dávali do nějakého vnitřního předpisu, to je podle mne nesmysl.
Plán dovolených samozřejmě musíte mít písemně, stejně tak i žádanky o změnu termínu čerpání.
U nás to léta a léta funguje k naprosté spokojenosti zaměstnavatele i zaměstnanců a dokonce i kontrolních orgánů.
Děkuji, ale abyste mě nepřechválila, spousta lidí mi tu nemůže přijít na jméno, protože vždy chci, aby tazatel napřed aspoň přečetl příslušné § a potom se ptal, ne že hodí dotaz a čeká, že ostatní to celé vyřeší za něj.
Tak ať vám to funguje ke spokojenosti všech, hezký den.
Děkuji p. all, že jste to napsala takto konkrétně, tak nějak jsem si představovala, že se to pokusím tady udělat, jsme také malá firma. Nicméně, ještě se optám, v jednom výkladu jsem se dočetla, že tento rozvrh není závazný , ale že stejně před každým termínem čerpání dovolené je ještě třeba napsat písemně přímo nařízení čerpání dovolené konkrétnímu zaměstnanci. Jak toto řešíte, nařizujete ještě zvlášť? Ne máte přímo v tom rozvrhu zakomponováno, že se jedná už přímo o nařízen dovolené? Děkuji za upřesnění.
Taky jsem ten výklad četla, ale na školení to právník popřel. My ovšem, z důvodu zpracování mezd , máme jednoduchou žádanku o dovolenou, kde před čerpáním v daném měsící si zaměstnanec nechá vedoucím podepsat, že bude čerpat dovolenou od - do a poté odevzdá nadřízenému a ten odevzdá do mzdové účtárny spolu s podklady pro výpočet mezd v daném měsíci.
Tak má zaměstnanec i zaměstnavatel jistotu, že opravdu má dovolenou schválenou a v klídku ji čerpá. Pokud je ale ve firmě pár zaměstnanců, myslím, že ten plán dovolených (správně rozvrh čerpání, ale nějak mi to nejde přes pusu) je postačující, pokud je v pořádku podepsán - schválen odpovědnou osobou.
Děkuji, pořád si s tím lámu hlavu, jak to nejlépe zavést, žádanky zatím nemáme, popravdě řečeno nejde mi tak o to, že by někdo čerpal aniž by měl schváleno, ale opačný případ, že nakonec čerpat nebude, i když to bude v rozvrhu. Ještě se zeptám, do toho rozvrhu rozvrhnu dovolenou letošní, tak i loňskou (pokud někomu zbyla)? S tím souvisí, že termíny čerpání loňské bysme měli nařídit do 30.6., jinak už čerpání neovlivníme, tak nevím, jestli raději zvlášť dopisem , mimo ten rozvrh s letošní?
Tak to určitě, nebo bych udělala ten plán a nechala si každým jmenovitě podepsat, že byl seznámen s termíny čerpání dovolené, které jsou závazné a jejichž termín lze měnit pouze po písemném schválení příslušným vedoucím. Protože jednak pak by si mohli určit dobu čerpání sami , nebo vůbec nečerpat a případná kontrola vám to dá pěkně sežrat, protože jako zaměstnavatel jste povinna dobu čerpání dovolené určit.
.
>>>>Děkuji, pořád si s tím lámu hlavu, jak to nejlépe
>>>>zavést, žádanky zatím nemáme, popravdě řečeno nejde
>>>>mi
>>>>tak
>>>>o to, že by někdo čerpal aniž by měl schváleno, ale
>>>>opačný případ, že nakonec čerpat nebude, i když to
>>>>bude
>>>>v rozvrhu. Ještě se zeptám, do toho rozvrhu rozvrhnu
>>>>dovolenou letošní, tak i loňskou (pokud někomu
>>>>zbyla)?
>>>> S tím souvisí, že termíny čerpání loňské bysme měli
>>>>nařídit do 30.6., jinak už čerpání neovlivníme, tak
>>>>nevím, jestli raději zvlášť dopisem , mimo ten rozvrh
>>>>s
>>>>letošní?
>>>
>>>Kolik máte zaměstnanců?
>>Do 10ti. Není to moc, šlo by to psát jednotlivě, to
>>ano.
>
>Tak to určitě, nebo bych udělala ten plán a nechala si
>každým jmenovitě podepsat, že byl seznámen s termíny
>čerpání dovolené, které jsou závazné a jejichž termín
>lze měnit pouze po písemném schválení příslušným
>vedoucím. Protože jednak pak by si mohli určit dobu čerpání
>sami , nebo vůbec nečerpat a případná kontrola vám to
>dá pěkně sežrat, protože jako zaměstnavatel jste
>povinna dobu čerpání dovolené určit.
Děkuji za konzultaci, už pracuji na tom rozvrhu, dělám u každého jména kolonky s termíny + kolonka na jejich podpis, tak snad to bude ok...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 5. 2012 7:38
Dobrý den, prosím o odpověď, jak ošetřit vnitřním předpisem čerpání dovolené, napadá mě, zda napsat jako zaměstnavatel rozvrh čerpání dovolené, ale nevím, zda stačí třeba červenec -7dní, nebo musí být přímo datum, ale když zaměstnanec bude přesto chodit do práce ? Zaměstnavatel je velmi tolerantní, většinu dovolené si určují zaměstnanci sami tím způsobem, že v kanceláři řeknou, příští týden potřebuju 2 dny D, jsme malá firma, stačíme to vždy nějak zařídit, aby se jim vyhovělo. Děkuji za Vaše podněty a čas.Hlavně jestli musí být písemně, nebo stačí dát do vnirřního předpisu ústní dohodou.