Re: Mateřská dovolená
Ono je to smutný, ale dnešní doba opravdu nutí matky si to nejpečlivěji promyslet a hlavně propočítat :-( vy jste all jinej ročník, tam jste měli všechno jistý.
Vážně? My měli ošetřovačku 3 dny, pokud odbory odsouhlasily tak 6 dní a šmitec. Při jednom dítěti po skončení mateřské žádný rodičovský příspěvek, mohly jsme být doma do 3 let a bez jediné koruny a proplácenou dovolenou jsme taky neměly.
Takže myslím, že zas taková hitparáda to taky nebyla. A když jsem náhodou měla tu ošetřovačku, tak jsem odpoledne, až přišel manžel z práce, uháněla do práce já , udělat to nejnutnější, protože zástup žádný nebyl a výplaty chtěli také všichni.
Takže ano, klidnější to bylo než teď, ale co se týče peněz , tak to určitě ne. Jenže tenkrát nebyly útraty za mobily, telefonování, protože jedna budka byla na celou obec, počítače, internety, zahraniční dovolené. Jesle, školky taky nebyly stejně jako teď a za hlídání jste dali víc jak polovinu mzdy. Ono všechno je relativní, ale vybírat si dobu otěhotnění podle nároku na dovolenou, to je opravdu silné kafe.
No podle dovolené to silné kafe je :-)
Ale já jsem taky před prvním dítětem a je mi z toho úplně špatně. V naší firmě totiž kdo odejde na rodičovskou se už na své místo nevrátí. A to mě mrzí, protože mám svoupráci ráda. Takže pořád přemýšlím, co pak bude... a vůbec, my ženský jsme na tom hrozně bitý :-/
Jakou jste čekala odpověď? Pokud nevíte ještě ani předpokládané datum porodu, tak se nedá nic ani odhadnout. Letos to bude záviset na tom, jestli budete mít víc ja 100 dnů nemoci, ošetřovného nebo neplaceného volna. Příští rok, pokud bude MD a čerpaná dovolená dělat aspoň 60 dnů, tak budete mít nárok na celou dovolenou. Samozřejmě v případě, že budou příští rok platit stejná pravidla jako letos. To vám ovšem nikdo neřekne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 5. 2012 8:44
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat: když otěhotním letos a porodím tedy příští rok třeba v únoru, jak je to s dovolenou. letos je jasne ze mam nárok na celou. Ještě v mém případě, pokud otěhotním musím okamžitě na neschopenku. Mám v příštím roce nárok na nějakou dovolenou, kolik dní. (ročně mám nárok na 20 dní dovolené) děkuji