Re: Platba české firmě v EURech
Firma má pravdu, doplaťte rozdíl.
Přepočet na české koruny je tam povinně dle zákona o DPH, protože česká firma je povinna mimo cizí měnu uvést na fakturu ( pro účely DPH ) vyjádření v Kč. Je to kvůli zdanění DPH, aby to, co přiznali se rovnalo tomu, co vy nárokujete.
Zachycení účetního případu funguje jinak.
Fakturováno bylo v eurech, placeno mělo být v eurech (pokud jste se nedomluvili jinak). Rozdíl ( mezi kurzem uvedeným na faktuře a kurzem platby) zaúčtujete jako kurzový rozdíl.
Takže ted jim mám zbytek doplatit v eurech? předtím jsem platila v kč. fa tedy nechám v úč tak jak je a na bankovním výpisu přepočet toho zbytku eur co jim budu doplácet pak zaúčtuju jako kurz. rozdíl? nikdy se mi toto nestalo, vždy se platilo v kč, tak jsem z toho mimo
To by se vám mohlo u některých bankovních ústavů dost prodražit, zaplatit teď zbytek v eurech.
Navrhla bych zavolat účetní z té firmy a dohodnout se, kolik máte dnes zaplatit jako doplatek v Kč dle jejich evidence.
Rozdíl mezi kurzem původním a 2 kurzy z postupného placení vyjádřený v Kč zaúčtujete jako kurzový rozdíl .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 5. 2012 7:54
Dobrý den, mám fa od české firmy a cena je uvedena v eurech. je zde i přepočet na kč a to z 27.4.2012 což je zároveň jejich DUZP. K nám fa přišla 7.5. Zaúčtovala jsem jí dle jejich přepočtu kurzu k 27.4. a poté následně v té hodnotě Kč zaplatila. Ozvali se ale že jim přišlo o několik Eur méně a abychom zbytek doplatili. Nevím si rady jak postupovat dál. Poradí někdo? Děkuji