Re: výpověď pro nadbytečnost-prosííím
oznámili mu ,že má chodit do práce ,ale nechodil,překážku jsme mu platili,protože jsme mu dali výpověď pro nadbytečnost.taky mi to jako účetní nebylo jasné.Zaměstnanec do práce by přece neměl chodit,když mu zaměstnavatel napsal,že pro něj nemá práci,že?
Nechodil do práce, přestože měl, práci jste pro něj měli, tak jste měli psát neomluvenou absenci a ne mu platit zameškané směny překážkou.
On se stal nadbytečným hned když se vzdal funkce -funkce byla-tajemník.V pracovní smlouvě měl práci sjednanou jako tajemníkl .Na základě jeho vzdání se funkce mu byla doručena výpověď dle par 52/c a následně mu byl předán asi za 17 dní dohoda o pracpvní náplni a pracovní době,ktero však neakceptoval.
Samozřejmě. Do konce výpovědní doby. Zaměstnavatel zpravidla dává výpověď v takovém předstihu, aby nemusel zaměstnanci platit překážku na straně zaměstnavatele. Pokud se tak z nějakého důvodu stane, že už nemá ve výpovědní době pro něj práci, snaží se o dohodu s odstupným.
Neuvěřitelné !! Nezapomeňte napsat, že jen zaskakujete, protože pokud tuto práci vykonáváte jako své povolání, tak potěš Pánbůh. Totální neznalost zákoníku práce a za tohle vás ještě někdo platí ??? Tak blbou otázku by snad nepoložil ani žák základní školy.
Vážně ? A na tu výpovědní dobu se ptal váš duch nebo kdo ?
Ptát jste se měla než tato situace nastala, ne až když to zkoníte, když už vás zákoník práce nějak nezaujal. A to už nekomentuji ani tu další stupiditu jako - dohoda o pracovní náplni, nebo jak přesně jste to tam napsala.
Zaměstnavatel mu dal výpověď protože zaměstnanec se vzdal funkce,kterou měl v prac. smlouvě-tajemník.Od toho dne se stal nadbytečným.Začali se mu proplácet překážky v práci na straně zaměstnavatele a později mu byla stanoveno,že má ve výpovědní době chodit do práce .
Ale to už je jedno, co tam dělá. Mě zajímá, jak je to v pracovněprávních vztazích s tím jmenováním do funkcí, jestli ještě něco takového existuje v podnikatelské sféře (předpokládám, že nejde o nepodnikatelského zaměstnavatele). On má přece nějakou pracovní smlouvu, ve které má uvedený druh práce. K tomu se vztahuje nějaká náplň práce. Pokud pro něj byla, měl pracovat. Přece to nemůže být tak, že řekne " já se vzdávám funkce, přestávám vykonávat práci tajemníka od teď a vy mě plaťte náhradu".
Tak tak to bylo,on nastoupil na jmenovanou funkci tajemníka kterou mu dali do prac.smlouvy a pak se této funkce vzdal.Následně byl stanoven zástupce tajemníka a původnímu tajemníkovi byl doručeno ukončení prac.poměru z důvodu nadbytečnosti .Výpov.doba 2 měs.mu plynula, ale někdo přišel na to ,že by mohl chodit do práce a byla mu určena prac.náplň a prac. doba,kterou neakceptoval .
To byl pracovní poměr založený jmenováním? Vy jste nějaká organizační složka státu, příspěvková organizace nepo něco podobného?
V každém případě - bylo mu stanoveno, že má chodit ve výpovědní době do práce, měl do práce chodit. Jinak áčka, žádná překážka.
jestli se opravdu jednalo o jmenovanou funkci dle zvláštního zákona nebo uvedenou v ust. § 33 odst. 3 ZP a zaměstnanec se této funkce vzdal, pak nastoupila nabídková povinnost zaměstnavatele jiného pracovního zařazení odpovídajícího jeho zdravotnímu stavu a kvalifikaci. Pokud zaměstnavatel neměl, co by nabídl, nebo zaměstnanec nabídku odmítl, byla ze zákona dána fikce nadbytečnosti spojená s překlžkou v práci na straně zaměstnavatele placenou náhradou ve výši průměru. Z toho, co jsem si přečetla výše, zaměstnavatel doručil výpověď pro nadbytečnost, ale až poté se vzpamatoval a učinil nabídku jiné práce, kterou zaměstnanec odmítl. mělo to proběhnout v opačném pořadí, v každém případě není povinností zaměstnance se poté, co mu zaměstnavatel takto soručí výpověď pro nadbytečnost, se zdržovat na pracovišti zaměstnavatele. Zase tak blbá otázka to nebyla, asi to nebylo jasné více lidem, protože v tomto směru rozhodoval i Nejvyšší soud. Reagoval na blbé postupy, kdy zaměstnavatel přikazoval. aby se odvolaný zaměstnanec (který se funkce vzdal) zdržoval na pracovišti.
výpovědní době chodit do
>>>>práce
>>>>.
>>>To byl pracovní poměr založený jmenováním? Vy jste
>>>nějaká organizační složka státu, příspěvková
>>>organizace
>>>nepo něco podobného?
>>>V každém případě - bylo mu stanoveno, že má chodit ve
>>>výpovědní době do práce, měl do práce chodit. Jinak
>>>áčka, žádná překážka.
>>
>>Ano
>jestli se opravdu jednalo o jmenovanou funkci dle
>zvláštního zákona nebo uvedenou v ust. § 33 odst. 3 ZP a
>zaměstnanec se této funkce vzdal, pak nastoupila
>nabídková povinnost zaměstnavatele jiného pracovního
>zařazení odpovídajícího jeho zdravotnímu stavu a kvalifikaci.
>Pokud zaměstnavatel neměl, co by nabídl, nebo
>zaměstnanec nabídku odmítl, byla ze zákona dána fikce
>nadbytečnosti spojená s překlžkou v práci na straně
>zaměstnavatele placenou náhradou ve výši průměru. Z toho, co
>jsem si přečetla výše, zaměstnavatel doručil výpověď pro
>nadbytečnost, ale až poté se vzpamatoval a učinil
>nabídku jiné práce, kterou zaměstnanec odmítl. mělo to
>proběhnout v opačném pořadí, v každém případě není
>povinností zaměstnance se poté, co mu zaměstnavatel takto
>soručí výpověď pro nadbytečnost, se zdržovat na
>pracovišti zaměstnavatele. Zase tak blbá otázka to nebyla, asi
>to nebylo jasné více lidem, protože v tomto směru
>rozhodoval i Nejvyšší soud. Reagoval na blbé postupy, kdy
>zaměstnavatel přikazoval. aby se odvolaný zaměstnanec
>(který se funkce vzdal) zdržoval na pracovišti.
Ano,díky,přesně tak to bylo
Ano, jenže paní zapomněla napsat v původním dotazu, že šlo o jmenovanou funkci, tudíž i mé výpady byly směrem k dotazům ohledně výpovědní doby u normálního pracovního poměru a výpovědi pro nadbytečnost. U jmenování je to celé jinak. Takže jestliže někdo chce normální odpověď, musí napsat řádný dotaz, nikoli dotaz naprosto zavádějící.
paní all je známá svými výpady
>>>>>>>>>>organizace
>>>>>nepo něco podobného?
>>>>>V každém případě - bylo mu stanoveno, že má chodit ve
>>>>>výpovědní době do práce, měl do práce chodit. Jinak
>>>>>áčka, žádná překážka.
>>>>
>>>>Ano
>>>jestli se opravdu jednalo o jmenovanou funkci dle
>>>zvláštního zákona nebo uvedenou v ust. § 33 odst. 3
>>>ZP
>>>a
>>>zaměstnanec se této funkce vzdal, pak nastoupila
>>>nabídková povinnost zaměstnavatele jiného pracovního
>>>zařazení odpovídajícího jeho zdravotnímu stavu a
>>>kvalifikaci.
>>>Pokud zaměstnavatel neměl, co by nabídl, nebo
>>>zaměstnanec nabídku odmítl, byla ze zákona dána fikce
>>>nadbytečnosti spojená s překlžkou v práci na straně
>>>zaměstnavatele placenou náhradou ve výši průměru. Z
>>>toho, co
>>>jsem si přečetla výše, zaměstnavatel doručil výpověď
>>>pro
>>>nadbytečnost, ale až poté se vzpamatoval a učinil
>>>nabídku jiné práce, kterou zaměstnanec odmítl. mělo
>>>to
>>>proběhnout v opačném pořadí, v každém případě není
>>>povinností zaměstnance se poté, co mu zaměstnavatel
>>>takto
>>>soručí výpověď pro nadbytečnost, se zdržovat na
>>>pracovišti zaměstnavatele. Zase tak blbá otázka to
>>>nebyla, asi
>>>to nebylo jasné více lidem, protože v tomto směru
>>>rozhodoval i Nejvyšší soud. Reagoval na blbé postupy,
>>>kdy
>>>zaměstnavatel přikazoval. aby se odvolaný zaměstnanec
>>>(který se funkce vzdal) zdržoval na pracovišti.
>>
>>Tak all, a máte to :-)
>>pár facek a trochu slušného chování nikdy není na
>>škodu.
>
>Ano, jenže paní zapomněla napsat v původním dotazu, že
>šlo o jmenovanou funkci, tudíž i mé výpady byly směrem
>k dotazům ohledně výpovědní doby u normálního
>pracovního poměru a výpovědi pro nadbytečnost. U jmenování je
>to celé jinak. Takže jestliže někdo chce normální
>odpověď, musí napsat řádný dotaz, nikoli dotaz naprosto
>zavádějící.
Re: ano, to jsem
Přečtete-li si postupně dotazy a mé odpovědi, zjistíte, že paní uvedla, že jde o jmenovanou funkci až po mých odpovědích na dotazy typu : Musí při výpovědi pro nadbytečnost ve výpovědní době pracovat ? A vůbec znovu píšu - všechny mé odpovědi se týkaly původního dotazu, kde o jmenování nebyla ani zmínka. Tudíž byly plně na místě. Režim jmenování je naprosto jiný a i mé odpovědi by tudíž byly úplně jiné.
Nelze se dotazovat na něco a chtít odpověď na něco jiného. Je mi líto, že paní vůbec netuší, že je rozdíl mezi jmenováním a normálním pracovním poměrem.
OT - Re: ano, to jsem
Možná, že právě na tomto případu si spousta lidí uvědomí, jak je důležité uvést řádně prvotní podstatné informace.
Je to stejné, jako když se zeptám "můžu vyplatit mzdu manželce zaměstnance?" - bude následovat spousta reakcí s radami - a nakonec k tomu dodám ZCELA ZÁSADNÍ INFORMACI "ale on umřel, platí to taky?".
Potom se nemůžu divit, že někdo ve své reakci tzv. "vyletí". Hezký den všem.
Adél, vy jste toho tady moc NENAADÉLOVALA a tak by bylo velmi vhodné, abyste doporučila tazatelkám, aby před dotazem vždy uváděli svoje přání:
chci odpověď psanou velice slušně i když bude stát za h..
což se také často děje. A pokud -all- odpoví často zostra, tak jenom proto že tomu rozumí a někdo již odpověděl tou "slušnou" odpovědí, která je zavádějící a mate. Všichni mají na výběr: buď správnou odpověď nebo tu "slušnou".
Platí to co je v nadpise: Ano to jsem! A jsem přeukrutně zvědaf, co odborného sdělíte vy k původnímu dotazu!
Pokud k tomu víte velký kulový tak alespoň nějakou aneknotu (může být i slušná). Jinak by bylo moudřejší raději držet .... a ruce dál od klávesnice.
paní all je sice "vejskočka", ale vždy k věci. A tento dotaz a celé upřesňování šlo takovým stylem, že jsem chtěla reagovat (na tu otázku, zda zam-ec ve výpovědi má chodit do práce) "no to si snad někdo dělá p.del" ale paní all to vzala za mě. Koneckonců přečtěte si toto vlákno celé znovu a všimnete si, že sparávné zadání z tazatelky bylo postupně vydolováno zveřejňováním domněnek, na které tazatelka reagovala ve stulu "ano! tak to bylo". Žasnu, že jste tady vůbec té záhadě přišli na kloub, neb tazatelka to rozhodně neusnadnila.
Souhlas, protože i VH už reagovala na konečně upřesněný fakt, že šlo o výpovědní dobu při jmenování, tudíž o úplně něco jiného, než na co odpovídala all. Takže upozornění VH, že dotaz nebyl tak blbý se týkalo již jmenování, nikoli původního dotazu. Ten byl fakt hodně blbý.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 5. 2012 9:17
Zaměstnanec dostal výpověď pro nadbytečnost-par 52/odst.c.jak se má proplácet doba do vypršení výpověď.lhůty?Propláceli jsme to jako překážku na str.zaměstnavatele ,bylo mu oznámeno ,že má v této lhůtě chodit do práce na základě pracovní smlouvy a rozvrhu prac.doby.Je to správný postup?Překážka v práci se mu proplácela do konce vypršení výpověď.lhůty-dva měsíce.
Díky d.