Re: Insolvence zaměstnance
Nový insplvenční zákon platný od 1.1.2012 říká, že dlužník má po dobu 5 let nezabavitelnou část mzdy a zbytek jde na insolvenci.Pokud má zaměstnanec dva plátce mzdy, pokuste se kontaktovat druhého plátce, zda má nezabavitelné minimum u něho, popřípadě kontaktujte samotného insolvenčního správce. I zadlužený člověk musí z něčeho žít.
S insolvenčním správcem jsem se již kontaktovala a ten mi řekl, že on dá mzdy obou plátců dohromady, spočítá jako by šlo o přednostní exekuci a 1/3 + nezabavitelné minimum přepošle zaměstnanci na účet. Mi jde o to, že zaměstnanec s tím nesouhlasí, protože neví, kdy mu zbytek mzdy od insolv. správce příjde na účet a musí v určitém termínu platit nájemné, dětem školné....Proto se ptám, zda jsme povinni celou mzdu ins. správci poslat a ten ji rozpočítá nebo by měl určit který z plátců mzdy uplatní nezabav. minimum(případně v jaké výši) a zbytek mzdy bychom zaslali zaměstnaci ve výplatním termínu.
Soud ukládá plátcům mzdy, aby po doručení tohoto usnesení zasílali celý příjem náležející dlužníku k rukám ins. správce. Dle ust. § 406 odst. 3 písm. d) IZ se proto plátci mzdy dlužníka přikazuje provádět ze mzdy dlužníka srážky ve stejném rozsahu jako při výkonu rozhodnutí pro uspokojení přednostní pohledávky.
Jedna věta vyvrací druhou.
Našla jsem IZ §406 odst. d:
d) přikáže plátci mzdy dlužníka, nebo plátci jiného příjmu dlužníka postižitelného výkonem rozhodnutí srážkami ze mzdy povinného (dále jen plátce mzdy dlužníka), aby po doručení rozhodnutí o schválení oddlužení prováděl ze mzdy nebo jiného příjmu dlužníka stanovené srážky a nevyplácel sražené částky dlužníku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 5. 2012 12:51
Přišlo nám od insolvenčního správce, že máme celou mzdu zaměstnance (osobní bankrot) posílat na účet ins. správce. Je tento postup správný nebo se má posílat pouze částka, která odpovídá přednostní pohledávce? Doplním, že zaměstnanec má dva plátce mzdy. Děkuji.
Případně, můžete mě odkázat na zákon ?