Re: DPČ
Ano, myslíte si to dobře. Hodiny DPČ posuzovat průměrem za sjednanou dobu (nejvýše ale za 52 týdnů). Max. 20 týdně - to bude ZMR, takže když náhodou v některém měsíci nebude tolik pracovat a nevydělá ani 2500, nebude odváděno SP. Na OSSZ ho přihlásíte, jak vypočítáte výplatu, v níž dosáhne aspoň 2500 Kč - příhlásíte ho zpětně k datu uzavření DPČ. A už ho nebudete odhlašovat, i kdyby některý měsíc nevydělal 2500. Odhlásíte ho až skončí DPČ. Na ZP ho přihlásíte když dosáhne 2500, když nedosáhne, tak odhlásíte a tak pořád dokola.
Příští rok pak opět můžete DPP max. 300 h (pokud nedojde k nějaké změně v zákonech).
Karo moc Vám děkuji za odpověď, ještě si to trošku ujasním, jestli jsem Vás správně pochopila V případě, že napíšu do smlouvy max 20 hod/týden jedná se automaticky o ZMR. To znamená, že pokud bude pracovat od 1.6.2012 nemusím ho přihlašovat do osmi dnů jako klasický HPP, ale až po výpočtu výplaty v červenci ? (určitě si vydělá víc než 2500) Pokud by ve smlouvě byla jiná formulace hodin, nebude se jednat o ZMR a budu odvádět SP a ZP i v případě, kdy nedosáhne rozhodného příjmu 2500? Limit 2500 mi byl znám, ale "zákonné slovíčkaření" mi uteklo. U nás asi nehrozí, že by si zam.nec nevydělal méně jak 2500, snad jen v případě hospitalizace, že by prostě nemohl přijít. Jsem ráda, že mohu kombinovat DPP a DPČ, to jsem se trošku obávala, ale chceme prostě využít pro nás méně nákladnou DPP, když nám to stát umožňuje. Ještě teď mi došlo u přihlášek na SP a ZP je předpokládám nějaký rozlišovací kód, kde uvedu, že se jedná DPČ a ZMR.
u ZP se nerozlišuje ZMR, u OSSZ zadáte již na přihlášku ZMR ano-je tam na to kolonka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
29. 5. 2012 13:17
Dobrý den,
máme zam-ce na DPP do 31.5.2012, odpracoval 295 hodin. Nyní bychom ho chtěli na DPČ (od 1.6.2012)na stejnou činnost. Zjistila jsem, že doba nesmí přesáhnout 1/2 týdenního úvazku a že je možno to posuzovat průměrem za stanovenou dobu práce (posuzovat za max.52 týdnů) Zvolili bychom asi pravidelnost a to tedy max. 20 hodin/týdně. Odměnu za odpracovanou hodinu bychom zachovali jako měl u DPP a v podstatě jakou mají ostatní zam-ci na HPP na jeho činnost. Musím ho tedy přihlásit na sociálku, zdrávku. DPČ bychom chtěli na dobu určitou do 31.12.2012. Po skončení odhlásit, vystavit ZL, ELDP. U DPČ není ze zákona nárok na dovolenou. Prosím je něco na co jsem zapomněla, co jsem nezvládla nastudovat? A jedno nevím, zda je možné po ukončení DPČ k 31.12.2012, znovu od 1.1.2013 sjednat DPP na max. 300 hodin a ve chvíli, kdy by opět přesáhnul, ho znovu zaměstanat na DPČ? Děkuji moc za reakce