Re: Pečující osoba, vdovský důchod, zamě
Mrzí mně, že se nevyjadřuji přesně. Zda přijdu o vdovský důchod, když je dnes tak příznivá doba a zda se mi péče o osobu blízkou, když dělám a zajišťuji péči o osobu s alzheimrovou chorobou bude do podmínek stálého vyplácení vdovského důchodu započítávat. Děkuji. Eva
Re: Pečující osoba, vdovský důchod, zamě
"§ 50
(1) Vdovský důchod náleží po dobu jednoho roku od smrti manžela.
(2) Po uplynutí doby uvedené v odstavci 1 má vdova nárok na vdovský důchod, jestliže
c) pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)"
Nemyslím, že by bylo podmínkou nechodit při péči do zaměstnání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 5. 2012 13:56
Dobrý den, pobírám vdovský důchod, vyplácení končí v listopadu, pečuji o o osobu pobírající příspěvek na péči, zatím jsem zaměstnaná, vypomáhají příbuzní. Když budu chodit do práce, zajistím osobu blízkou v době nepřítomnosti výpomocí z příbuzenstva v našem domě, bude mi důchod dočasně odebrán, na dobu,,kdy znovu mohu požádat podle platných předpisů? Můžete někdo poradit, jak zkloubit povinnosti a nároky? Děkuji Eva