Re: prosím prosím
Tak už jsem o tom zatím něco zjistila: Rozhodující je příjem. Čili když vyinkasuje víc než 20000 Kč, už musí přiznání podat a uvést příjem v § 10. Může uvést ty výdaje, ale rozdíl už je základem daně, i když je pak do 20000 Kč..
Takže aby nemusel podat přiznání a příjem nezdaňoval, musel by vyinkasovat max. 20000 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 6. 2012 10:24
Prosím o radu. Občan, ne OSVČ, se dohodne (1. s firmou nebo 2. s jiným občanem), že udělá nějaký výrobek. Předpokládám, že smlouva o dílo by měla být podle obč.zákoníku § 631, je to tak?
Podle mě by to měl být příležitostný příjem podle ZDP § 10, čili do 20000 Kč v roce nedaněno, je to tak? SP ani ZP z toho by neplatil, je to tak?
Ale: Sám koupí materiál např. za 40000, za zhotovené dílo vyinkasuje 60000 Kč. Splňuje ty podmínky? Mám na mysli to, jestli to, že nepřekročil těch 20000 Kč bude dokazovat tím rozdílem mezi přijatými penězi a vydanými za materiál.