Kapitalizace půjček společníků

• (neregistrovaný)

19. 6. 2012 13:19

Prosím zkušenější o radu.

Na konci prosince jsme kapitalizovali půjčky společníků (respektive celý účet 365, kde se kumulovali nevyplacené věci společníkům vč. např. cestovného, tj. ne jen vklady na účet). Schváleno valnou hromadou, celková částka 5 500 tis Kč.

Máme ztrátu za minulá léta <- 12 257 tis>, zisk min.let < + 6 553 >, zisk r. 2011 < + 4 502 >. Tj. stále v roce 2012 vychází celkově ztráta. Znamená to tedy, že dokud nebude ztráta vyrovnána, tak nelze příplatky mimo ZK společníkům vrátit?

Dále účtovala jsem přímo 365/413, nejsme auditovaní, může být nebo musím účtovat 355/413 a pak zápočet 365/355?

Prosím a uvádět tuto skutečnost do přílohy č. 3 a pokud ano, tak kde a jak formulovat?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 6. 2012 16:49

Vladík (neregistrovaný)

Re: Kapitalizace půjček společníků
      Ano, příplatek lze vrátit jen ve výši, kterou převyšuje ztráty společnosti, lepší je účtovat předpis příplatku 353/413 a započíst s půjčkami, nevím jakou přílohu máte na mysli.

• 19. 6. 2012 17:23

Vikis (neregistrovaný)

Díky za odpověď. Mám na mysli přílohu č. 3 k závěrce, tedy jestli zde kapitalizaci zmiňovat - dívala jsem se do přílohy č.500 do §39, který vymezuje obsahovou náplň přílohy a asi bych to měla zařadit do odstavce, kde jsou významnosti k rozvaze .. nejsme ale auditovaní, tak si myslím, že když to tam neuvedu, tak se nic nestane?

Prosím jen pro upřesnění, až tedy zisk pokryje výši ztráty, tj. budeme na nule, tak pak teprve s částky nad "nulu" můžu kapitalizované vklady když tak vrátit, bude-li tedy třeba .. to je jen teoretická otázka :-)

• 20. 6. 2012 14:16

Vladík (neregistrovaný)

Ano, ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).