Re: MD po novele
Podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství najdete v zákoně o nemocenském pojištění - pročtěte si §32.
Nemoc, resp. rizikové těhotenství, pokud s vámi zaměstnavatel neukončí PP ve zkušební době, nemá na délku sociílního pojištění vliv, i po dobu trvání pracovní neschopnosti trvá sociální pojištění.
Vy sice nebudete mít ze zaměstnání 270 pojištěných dnů, ale jelikož jste studium úspěšně ukončila, tak se vám do potřebné doby započítá.
Tak jestli jsem to dobře pochopila, tak ted tedy vůbec nezáleží na tom, jak dlouho budu pracovat u zaměstnavatele? "Započítané dny" pro pojištění mám, takže teoreticky mohu někam nastoupit na 2 dny a jít na rizikové a dostanu výši MD a nemocenskou dle pravděpodobného výdělku? Tak už chápu zaměstnavatele, že neustále "řeší" těhotenství.
Líbo, moc vám děkuji za váš čas...ještě poslední dotaz nebo spíš potvrzenízda to dobře chápu. MD skončí s pracovním poměrem 31.12.2012, od 1.1.2013 do 20.1.2013 jsem bez prostředků - ani na MD, ani na RD? S porodem 20.1.2013 nastupuji na RD? Délku trvání si libovolně vyberu?
Ne,to jste špatně pochopila. Zároveň s pracovním poměrem vám skončí MD, protože to je název volna u zaměstnavatele (a když nebudete mít zaměstnavatel, nebude ani MD), ale neskončí vám nárok na PPM (peněžitá pomoc v mateřství, na tu nárok mít budete a budete jí pobírat po dobu těch 28 (37) týdnů, i když už nebudete v PP).
Ano, je to tak. Až vám OSSZ přestane vyplácet PPM, tak si požádáte o rodičovský příspěvek (RP). Na RD nebudete, protože nebudete mít žádného zaměstnavatele, nemůžete tedy mít dovolenou. RP a RD spolu nesouvisí a PPM je něco jiného než MD.
PPM je dávka nemocenského pojištění a podrobnosti si najdete na stránkách CSSZ a detaily o RP (dávka státní sociální podpory) na stránkách MPSV.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
21. 6. 2012 11:08
Dobrý den,
před pár dny jsem dodělala magisterské VŠ studium a jsem ve 3.měsíci těhotenství. Od 1.7. nastupuji na částečný úvazek do kanceláře. Smlouva je na HPP, doba určitá 6 měsíců se zkušební dobou 3 měsíce.
Budu mít nárok na mateřskou dovolenou? Kolik musím odpracovat dní? Těch 6 měsíců mi vychází zhruba tak do porodu, ale co kdyby nastaly komplikace a já musela na rizikové?
Mám manžela s pravidelným příjmem.
Moc děkuji za rady. Hledala jsem v zákonech, ale nejsem z toho moc moudrá.
Věra