Re: účtování Občanského sdružení
Dobrý den,
dle zákona o dani z příjmů § 18 odst. 3 jsou u OS předmětem daně vždy příjmy z členských příspěvků. Co se týká darů, tak záleží na tom, co máte napsáno v darovací smlouvě. Pokud je dar na činnost OS a není tam žádné protiplnění dárci(např. reklama), tak je to příjem bez vlivu na zisk.
Aha, tak to musím lépe nastudovat:o)
A poradíte mi pod kterým ustanovením najdu, jak proti těm příjmům účtovat výdaje pro různou pomoc potřebným zvířatům, aby to byl naproti těm příjmům odčitatelný výdaj?
K většině darů žádné smlouvy neexistují, jsou to stokorunové částky, které lidé posílají na transparentní účet OS.
>>>Účetnictví OS jako neziskové organizace je prý možno
>>>účtovat v jednoduchém účetnictví.
>>>Domnívám se, že členské příspěvky je možno účtovat
>>>jako příjmy bez vlivu na zisk a různé výpomoci ( v
>>>tomto
>>>případě zvířatům) je možno účtovat jako výdaje bez
>>>vlivu na zisk.
>>>Jak ale účtovat finanční příspěvky-dary? a podléhají
>>>dary ve formě finančních prostředků darovací dani? (
>>>v
>>>zákoně o dani darovací jsem našla, že dani
>>>nepodléhají
>>>movité dary).
>>>Díky MK
>>
>>Dobrý den,
>>dle zákona o dani z příjmů § 18 odst. 3 jsou u OS
>>předmětem daně vždy příjmy z členských příspěvků. Co
>>se
>>týká darů, tak záleží na tom, co máte napsáno v
>>darovací
>>smlouvě. Pokud je dar na činnost OS a není tam žádné
>>protiplnění dárci(např. reklama), tak je to příjem
>>bez
>>vlivu na zisk.
>
>Aha, tak to musím lépe nastudovat:o)
>A poradíte mi pod kterým ustanovením najdu, jak proti
>těm příjmům účtovat výdaje pro různou pomoc potřebným
>zvířatům, aby to byl naproti těm příjmům odčitatelný
>výdaj?
>K většině darů žádné smlouvy neexistují, jsou to
>stokorunové částky, které lidé posílají na transparentní
>účet OS.
Měli byste mít účetnictví. Musíte si prostudovat zákon o dani z příjmu - § 18, § 19, § 23 odst.5, § 24 odst.3. Účtuje se v jiné směrné osnově - některá čísla účtů jsou jiná.
Dělám účetnictví klubu turistů. Mám podrobnou analytiku, abych to pak na konci roku dala dohromady.
akže je jasné, že to není lehké. Na druhou stranu - co se tam může stát. Když si nebudete vědět rady, dejte raději příjem do daňových příjmů a výdaj do nedaňových výdajů. Základ daně - zisk máte stejně osvobozený do 300.000. Jedině, že byste měli vyšší zisk.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 6. 2012 15:56
Účetnictví OS jako neziskové organizace je prý možno účtovat v jednoduchém účetnictví.
Domnívám se, že členské příspěvky je možno účtovat jako příjmy bez vlivu na zisk a různé výpomoci ( v tomto případě zvířatům) je možno účtovat jako výdaje bez vlivu na zisk.
Jak ale účtovat finanční příspěvky-dary? a podléhají dary ve formě finančních prostředků darovací dani? ( v zákoně o dani darovací jsem našla, že dani nepodléhají movité dary).
Díky MK