Pokračování rodičovské dovolené do 4 let

• (neregistrovaný)

26. 6. 2012 1:26

Prosím o radu. Dceři budou brzy 3 roky a nemůžu pro ni sehnat hlídání ani MŠ. (Zatím mám zvolenou 4-letou variantu rodičovského příspěvku.) Se zaměstnavatelem jsem se dohodla, že bych od 1. dne po 3. narozeninách dcery nastoupila 1 rok neplaceného volna bez zdravotního pojištění (aby ho zaměstnavatel za mě nemusel platit a vlastně by ho asi do 4 let dcery platil stát.) Poraďte mi prosím, jestli skutečně musím nastoupit neplacené volno nebo existuje něco jako žádost o prodloužení rodičovské dovolené do 4 let věku dítěte? A dále jak je to se zdravotním a sociálním pojištění? Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 6. 2012 6:08

jasná (neregistrovaný)

Re: Pokračování rodičovské dovolené do 4
      Zaměstnvatel udělal maximum, co pro vás mohl udělat, tím, že vám umožnil čerpat neplacené volno, protože jiná možnost není. Rodičovská dovolená je pouze do 3 let věku dítěte, ikdyž rodičovský příspěvek čerpete do 4 let dítěte. SP se platí z výdělku, pokud nepracujete, neplatíte nic. ZP musí platit každý, za vás bude plátcem stát.

• 26. 6. 2012 7:58

xy5

Re: Pokračování rodičovské dovolené do 4
      doufám, že jste se se zam-telem dohodla na čerpání neplac. volna písemně, pokud ne, tak si to ve vlastním zájmu ještě zařiďte(je to i v zájmu zam-tele)
      tento souhlas bude muset také předložit příp. kontrole (např. ze zdrav. poj.)
      jde o to, že pokud budete mít písemný souhlas, tak jste chráněna, že Vám nebude zam-tel psát neomluvenou absenci
      zam-tel naopak má jistotu, že v době Vašeho neplac. volna nebude platit náhradu mzdy za nemoc apod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).