Re: Společenství vlastníků jednotek
>>Můžete mi prosím někdo poradit v následující situaci:
>>Firma sídlí v domě, který patří SVJ, platíme měsíční
>>zálohy - na energie, chod domu a fond oprav. To vše v
>>jedné částce.
>>Uhrazené zálohy mám vedené na 314. Tento týden došlo
>>vyúčtování za loňský rok a neumím si poradit s fondem
>>oprav. Kam nebo jak se to účtuje?
>>Děkuji moc
>platíte fond oprav, neměli by jste platit nájem? Jste
>v tomto domě v nájmu, nebo jak?
Zálohy by měly být účtované na účtech 324, dlouhodobá záloha (Fond oprav) se ve službách nevyúčtovává a účtuje se na účty 955.
"Fond oprav" je dlouhodobá záloha, která se průběžně zvyšuje a slouží k pokrytí oprav společných částí domu. Ve vyúčtování by měly být uvedeny náklady na opravy provedené v příslušném roce a zároveň jejich úhrada z této zálohy. Předpokládám, že jste majitelé jednotky, pro kterou je vyúčtování provedeno, protože jinak by jste neplatili "fond oprav". Kam jste účtovali každý měsíc placené úhrady.
Pokud nejste majiteli, pak by toto vyúčtování měl dostat majitel u kterého jste v nájmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
26. 6. 2012 10:33
Můžete mi prosím někdo poradit v následující situaci:
Firma sídlí v domě, který patří SVJ, platíme měsíční zálohy - na energie, chod domu a fond oprav. To vše v jedné částce.
Uhrazené zálohy mám vedené na 314. Tento týden došlo vyúčtování za loňský rok a neumím si poradit s fondem oprav. Kam nebo jak se to účtuje?
Děkuji moc