Zálohy

• (neregistrovaný)

26. 6. 2012 10:56

Můžete mi prosím někdo poradit v následující situaci:
    Firma sídlí v domě, který patří SVJ, platíme měsíční zálohy - na energie, chod domu a fond oprav. To vše v jedné částce.
    Uhrazené zálohy mám vedené na 314. Tento týden došlo vyúčtování za loňský rok a neumím si poradit s fondem oprav. Kam nebo jak se to účtuje?
    Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 6. 2012 12:34

Agatha (neregistrovaný)

Re: zálohy
      na analytiku 314 - až např. budou z fondu oprav něco opravovat, musejí vyčíslit částku pro Vás a to pak zúčtujete s 314-fond oprav.. do té doby pořád zůstává na 314AU

• 26. 6. 2012 13:20

7 (neregistrovaný)

Ano, děkuji.
      Můžete mi prosím ještě poradit - dělám vyúčtování té faktury a nějak jsem se do toho zapletla.
      Vyčíslila jsem nějaké náklady na vodu a teplo za rok 2011 a dala jsem to na 383, teď při vyúčtování ale došlo k tomu, že náklady nebyly tak vysoké a vznikl přeplatek.
      Když teď účtuji ty náklady proti 383 tak mi tam pořád něco zůstávavá. Jak z toho ven??

• 26. 6. 2012 15:22

Daniela K. (neregistrovaný)

Pokud jste neznala přesnou výši nákladů na vodu a teplo, měla jste v roce 2011 účtovat o dohadné položce pasivní účet 389 (ne 383). Rozdíl by se pak ve vašem případě bez problémů zúčtoval 383/5... nebo -5/-389. U účtu 383 to budete muset udělat podobně, ale není to úplně dle zák. předpisů, ale pro příště. Ještě k tomu Fondu oprav. Zjistěte si, jestli vám SVJ bude někdy dělat nějaké jeho vúčtování. Ze zkušennosti vím, že řada SVJ to nedělá. Navíc řada SVJ má, že z FO běžně hradí během roku i běžné opravy. Jde o to, abyste na účtě 314 neměla vedeny zálohy FO a skutečnost stavu FO byla úplně jiná.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).