Re: zálohy
Ano, děkuji.
Můžete mi prosím ještě poradit - dělám vyúčtování té faktury a nějak jsem se do toho zapletla.
Vyčíslila jsem nějaké náklady na vodu a teplo za rok 2011 a dala jsem to na 383, teď při vyúčtování ale došlo k tomu, že náklady nebyly tak vysoké a vznikl přeplatek.
Když teď účtuji ty náklady proti 383 tak mi tam pořád něco zůstávavá. Jak z toho ven??
Re: zálohy
Pokud jste neznala přesnou výši nákladů na vodu a teplo, měla jste v roce 2011 účtovat o dohadné položce pasivní účet 389 (ne 383). Rozdíl by se pak ve vašem případě bez problémů zúčtoval 383/5... nebo -5/-389. U účtu 383 to budete muset udělat podobně, ale není to úplně dle zák. předpisů, ale pro příště. Ještě k tomu Fondu oprav. Zjistěte si, jestli vám SVJ bude někdy dělat nějaké jeho vúčtování. Ze zkušennosti vím, že řada SVJ to nedělá. Navíc řada SVJ má, že z FO běžně hradí během roku i běžné opravy. Jde o to, abyste na účtě 314 neměla vedeny zálohy FO a skutečnost stavu FO byla úplně jiná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 6. 2012 10:56
Můžete mi prosím někdo poradit v následující situaci:
Firma sídlí v domě, který patří SVJ, platíme měsíční zálohy - na energie, chod domu a fond oprav. To vše v jedné částce.
Uhrazené zálohy mám vedené na 314. Tento týden došlo vyúčtování za loňský rok a neumím si poradit s fondem oprav. Kam nebo jak se to účtuje?
Děkuji moc