Re: Zdravoní pojiištění
Přesně tak, do 7000,- Kč se neplatí ani ZP ani SP jen srážková daň.
Re: Zdravoní pojiištění
Zdanění podle § 7/6 ZDP: "Příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize plynoucí ze zdrojů na území České republiky jsou samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně (§ 36) za předpokladu, že jde o příjmy uvedené v odstavci 2 písm. a) a úhrn těchto příjmů od téhož plátce nepřesáhne v kalendářním měsíci 7000 Kč."
Příjmy, které byly zdaněné srážkovou daní, už se neuvádějí v daňovém přiznání.
ZP bez odvodu. § 5/b/4 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Za OSVČ se pro účely ZP považují:
4. osoby vykonávající uměleckou nebo jinou tvůrčí činnost na základě autorskoprávních vztahů,4) s výjimkou činnosti, z níž jsou příjmy podle zvláštního právního předpisu samostatným základem daně z příjmů fyzických osob pro zdanění zvláštní sazbou daně4a
Obdobný text najdete i v 9/3/d) zákona č.155/1995 Sb. o důchodovém pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 6. 2012 19:44
Prosím velice o radu:
Napsala jsem článek do novin a dostala jsem honorář 7 000,- Kč, který mi vydavatel zdanil srážkovou daní 15 %. Tu odvedl na FU a mně vyplatil již zdaněné.
Budu muset podat přehled na ZP? Podléhá tento příjem zdravotnímu pojištění?
Pokud bych měla takový honorář každý měsic u stejného vydavatele, nemusela bych podávat přehled ZP?
Já si myslím, že ne. Jedná se o srážkovu daň a tím je to pro mě vyřízená záležitost, kterou již nikde uvádet nebudu.
Nebo se mýlím???
Potřebuji to velice nutně, všem moc děkuji za odpovědi.