Chyba účetní

• (neregistrovaný)

27. 6. 2012 21:02

DOBRÝ DEN
    Účetní zapoměla u mne jako OSVČ ve všech přehledech za r. 2011 i v daňovém přiznání 2011 zohlednit můj odchod do důchodu počátkem r.2011.
    Na to, že něco není v pořádku mě upozornila zdravotní pojišťovna, protože jsem platila minimální pojistné pro nedůchodce - pro OSVČ ,kde hlavním zdrojem příjmů je živnost.Pro mne je to přitom důchod.
    Teď teprve snížím trvalé příkazy na příslušné zálohy u ZP i PSSZ.

Účetní tvrdí, že mi ZP i PSSZ vrátí příslušné přeplatky a jiné problémy se nemusí řešit FÚ se to prý netýká.
    U FÚ - protože se v problematice nevyznám, mám pochyby jestli je to pravda.
    Prosím o radu

Děkuji Míša

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 6. 2012 21:55

EvaŠ (neregistrovaný)

Re: Chyba účetní
      Dobrý den, přeplatky Vám vrátí a na ZP jste to měl nahlásit Vy a ne účetní ::))) Eva

• 27. 6. 2012 23:19

VV (neregistrovaný)

Asi jsme si nerozuměli.
      Jak se dověděla ZP o přesném dni mého odchodu do důchodu mohu jen spekulovat.
      Ale poslala mi vyúčtování záloh za r.2011 i s upozorněním, že mám povinnost platit zálohy daleko nižší - po odchodu do důchodu - a vznikl mi proto velký přeplatek.
      Přehled pro ZP ani pro PSSZ za r. 2011, který vypracovala má účetní samozřejmě přeplatek neměl.
      Informovala jsem svou účetní, která uznala svou chybu. Zapoměla na můj odchod do důchodu a předepsala mi tím pádem vyšší zálohy i pro tento rok - teď to teprve budu měnit.
      No, ale co FÚ ? - nemění se nějak výpočet daně z příjmu za r. 2011?
      Ani psát opravné Přehledy za r. 2011 u ZP a PSSZ se nemusí?
      Má účetní tvrdí, že ne.

• 27. 6. 2012 23:47

Zdena R (neregistrovaný)

Důchodci (zatím) vypočítávají daň z příjmů stejně, jako kterýkoliv jiný poplatník. Výjimkou je zdanění důchodu nad 288.000,- Kč, nebo zdanění důchodu v případě, že součet příjmů ze zaměstnání a dílčích základů daně z podnikání a pronájmu přesáhl 844.000,- Kč, ale to se Vás snad netýká.

Opravný přehled pro ZP psát nemusíte, opravili si to sami. Předpokládám, že totéž udělá PSSZ. Ještě neposlali vyúčtování záloh?

• 27. 6. 2012 22:25

Zdena R (neregistrovaný)

FÚ se to netýká.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).