Re: Legislatívní požadavky na účetní SW
Obávám se, že v žádném zákoně nejsou přímo sepsány požadavky na účetní software. Je věcí účetní jednotky, zda povede účetnictví v ruce či v počítači - a v jakém SW. V zásadě tedy potřebujete "pouze" důkladnou znalost VŠECH zákonů souvisejících s daněmi a účetnictvím. Pak teprve můžete argumentovat tím, že váš SW dělá X, zatímco zákon 123/4567 vám v §8/9 ukládá dělat Y.
Měli jsme kdysi podobný problém se systémem Navision a vyřešilo se to tak, že se našla česká firma (dodavatel stejného systému), která nám "dodělala" vše potřebné dle české legislativy (ale bylo to drahé :-(.
Možná by vám takový český dodavatel alespoň pomohl sepsat, co vše potřebujete a dodělat by vám to mohli v zahraničí. Účtovat dle českých zákonů je nutnost. Musíte si to obhájit.
Dobrý den,
měl jsem podobný problém jako jednatel (nasazení šablony Navisionu dle IFRS, přičemž zde máme české standardy apod) a řešil jsem to tak, že jsem si napsal a právníci mi drobně upravili dopis pro společníka s tím, že řádné vedení účetnictví dle českých právních předpisů je základní povinností jednatele. Jako jednatel mám se společník obchodní vztah, tzn. musí mi vytvořit podmínky pro splnění mých povinností. Současně jsem poukázal na to, že účetní výsledek hospodaření je základem pro výpočet daně, kde se můžeme při nesprávně vypočítaných daní dostat k trestně-právní odpovědnosti vůči státu a taky vůči společníkům. Pohrozil jsem, že jsou mi tímto odebírána základní práva a že jako jednatel z funkce okamžitě odstoupím.
Musíte na ně s paragrafy, pak se to pohne. Pokud identifikujete přesně případ, kde něco špatně počítá či špatně účtuje, není nic jednoduššího než k tomu přiřadit základní § zákona o účetnictví (úplnost, správnost apod) a pak § příslušné vyhlášky 500/2002 Sb, v aktuálním znění, pak odkaz na české účetní standardy plus např. vyjádření Národní účetní rady apod...
Doporučuji si udělat seznam účetních případů, které se u vás budou vyskytovat, a vytvořit k tomu seznam účtování a příslušný převodový můstek třeba na IFRS, pokud je potřeba...
Mějte se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 6. 2012 13:59
Umíte prosím někdo poradit, kde v zákonech najít nejaké minimální požadavky na účetní SW ?
Jde o to, že máme zavedenou zahraniční verzi SAP, který nedělá to co by měl, nebo automaticky účtuje nesmysly (hlavně při přepočtech CM na CZK) a když protestuji, že system je s daným nastavením v ČR nepoužitelný, tak po mně chtějí citaci zákonů a §, proč by to systém měl umět a proč není možne doklad zaúčtovat nesprávně a následně jej interním dokladem opravit.
Předem dík, Hanák