Re: Vydaná faktura do Německa zboží
Ale v §22 odst. 3 se uvádí - Pokud však byl daňový doklad vystaven před patnáctým dnem měsíce, který následuje po měsíci, v němž bylo zboží odesláno nebo přepraveno do jiného členského státu, je plátce povinen přiznat uskutečnění tohoto dodání ke dni vystavení daňového dokladu.
>>>Dobrý den,
>>>chtěla bych se zeptat jaký používáte kurz při dodání
>>>zboží do eu plátci, když datum vystavení není shodné
>>>s
>>>datem dúzp a doklad je vystaven před patnáctým dnem
>>>následujícího měsíce. Jde mi o to, že používám kurz
>>>dúzp, máme i ve směrnici, že dúzp je den dodání
>>>zboží.
>>>DP
>>>říká, že je to v pořádku, ale já nevím jestli by se
>>>neměl používat kurz přepočtu den vystavení faktury,
>>>děkuji za odpověď, děkuji.
>>
>>Většinou se faktury vystavují až po dodání zboží...
>>Samozřejmě použít kurz dne dodání zboží.
>Ale v §22 odst. 3 se uvádí - Pokud však byl daňový
>doklad vystaven před patnáctým dnem měsíce, který
>následuje po měsíci, v němž bylo zboží odesláno nebo
>přepraveno do jiného členského státu, je plátce povinen
>přiznat uskutečnění tohoto dodání ke dni vystavení daňového
>dokladu.
No právě, náš DP mi řekl, že § 22/3 nic neříká, kdy se přepočítává kurz, ale kdy se má přiznat uskutečnění zdanitelného plnění, udělejet to tak jak to máte ve směrnici. Ve směrnici je datum účetního případu = datum splnění dodávky. Já bych to chtěla mít v pořádku, tak se ptám jak dělají jinde. Jsou to naše první dodávky do Německa, děkuji za reakce.
Mám tady vyňatek z článku - "Datum, ke kterému se dodání uvádí do daňového přiznání je podstatné rovněž pro provedení přepočtu cizí měny na české koruny, neboť dle § 4 odst. 4 ZDPH se pro přepočet použije kurz devizového trhu vyhlášený ČNB a platný pro osobu provádějící přepočet právě ke dni vzniku povinnosti přiznat osvobození od daně."
Celý článek Vám mohu zaslat na email. Ale pokud to bude při kontrole FÚ obhajovat Váš DP, je odpovědnost na něm. Pokud nemáte krátící koeficient, tak se snad nic nestane.
Já jsem právě v metodických aktualitách četla výklad,že by se mělo postupovat den vystavení faktury = den účetního případu a k tomuto dni přepočítat kurzem, protože tímto dnem musíme vykázat jako osvobozené plnění v přiznání. Připadá mi zbytečné nezačít hned od začátku postupovat správně, ale DP trvá na svém, tak hledám zkušenosti i tady. Moc děkuji a moje adresa: alice.krutilova@seznam.cz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 6. 2012 7:29
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaký používáte kurz při dodání zboží do eu plátci, když datum vystavení není shodné s datem dúzp a doklad je vystaven před patnáctým dnem následujícího měsíce. Jde mi o to, že používám kurz dúzp, máme i ve směrnici, že dúzp je den dodání zboží. DP říká, že je to v pořádku, ale já nevím jestli by se neměl používat kurz přepočtu den vystavení faktury, děkuji za odpověď, děkuji.