Re: chci pomoci mamince ale nevím
Doba evidence na ÚP by se jí do odpracované doby počítala jenom 80%, započítávají se nejvýše 3 roky, kdy se už nepobírá podpora.
Doba zaměstnání se počítá plně. Musí se jednat o zaměstnání, z kterého se odvádí SP.
Maminka by si měla požádat o Informativní osobní list důchodového pojištění (ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5) a zkusit si zadat do nějaké kalkulačky, jak by to vycházelo. Např.
http://www.mpsv.cz/files/clanky/3200/Duchodova_kalkulacka_120119_TO.xls
Re: chci pomoci mamince ale nevím
Já bych mamince doporučila zaevidovat se na ÚP a pak si zjistit, jak by jí vycházel důchod i předčasný, jak je výše uvedeno. Aby si u vás přivydělala na důchod, musela byste jí dávat alespoň 15-20 tis.hrubého+odvody, což by pro vás bylo asi dost peněz. Po dobu evidence na ÚP by se jí počítal důchod z prům.mzdy stejně jako těm nepřizpůsobivým ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
29. 6. 2012 11:33
Prosím, mám maminku , která se 10 let starala o svoji mamínku-těžce nemocnou- nepracovala, pobírala příspěvek.
Nyní maminky maminka umřela a mamka by chtěla nastoupit do práce ale zatím bez žádného úspěchu , chybí ji 2 roky do důchodu. Já podnikám jako kadeřnice, myslela jsem , že bych ji tedy vzala jako uklizečku. poradíte mi jestli bych ji tím nějak pomohla?