Re: vypoved kvuli neplaceni mzdy
pokud okamžitě zrušíte PP, tak tento PP končí v den, kdy toto zrušení předáte (zam-tel ho převezme), proč tedy do toho motáte výpověď? Tu přece podávat nechcete, nebo ano? Při výpovědi běží 2 měs. výp. lhůta.
Pokud skončíte PP a nemáte vybranou dovolenou (i z loňska), zam-tel je povinen ji proplatit v posl. mzdě.
Musí zam-tel vše zaplatit, jinak se můžete domáhat soudně.
Z odstupného se nesráží SP, ZP, jen se daní. Z náhrady mzdy se SP, ZP sráží, daní se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 6. 2012 12:30
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně podání okamžité výpovědi pro neplacení mzdy. Zaměstavatel neplatí mzdu v čas.
1. Chci se zeptat mám právo okamžitě zrušit pracovní poměr? Do kdy můžu prac. poměr zrušit?
2.Na jak velké odstupné mám právo ?
3.Platí se z odstupného daně ,sociální, zdravotní,…?
4.Jak je to z nevybranou dovolenou a dovolenou z minuleho roku musí mě ji zaměstnavatel proplatit ?
5.A proplaceni dluzných nahrad na pracovni cesty a stravne.
Můj případ konkrétně zaměstnavatel mě za měsíc březen zaplatil menší část výplaty a celou doplatil až 4.6. a mám ještě dovolenou ze minulého roku.
Teď si na mé otázky odpovím a chtěl bych vědět jestli se domnívám správně
1. Podle § 56 ZP (Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem) a § 59 ZP . Od data 16.5 mám právo na podání okamžité výpovědi a mám právo tak učinit i 2 měsíce poté i když byla dlužná mzda doplacena. Takže 16.7. Mám stále právo podle zákoníku práce podat okamžitou výpověď.
2. VV ZP se píše - Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Takže pokud podám výpověď 10.7. mám právo na 3 platy respektive náhradu za měsice červenec, srpen, září. A tyto peníze se považují jako náhrada mzdy ne odstupné takže pokud budu přihlášen na úřadu práce mohu pobírat podporu bez omezení, které se týká lidí kteří dostali odstupné.
3. Peníze se daní pouze daní 15% z hrubé mzdy které musí zaměstnavatel zaplatit, zdravotní a socialní se neplatí.
4. Musí mě zaměstnavatel zaplatit nevybranou dovolenou jako v případě standartního ukončení zaměstnání. Musí zaplatit dovolenou z minulého roku a poměrnou část z tohoto roku (pokud bude
5. Vše musí zaměstnavatel doplatit. Včetně stravného a dlužné výplaty (květen,červen)