Re: zaúčtování úvěru
Děkuji, právě jsem si uvědomila, že na 479 má zaúčtovanou jen jistinu takže je to tím jasné. Už z toho vedra asi blbnu.
Teď jsem se zase zasekla na jiném. Mám před sebou leasingovou smlouvu od společnosti UNIcredit na kopírovací stroj splátky jsou na 48 měsíců, akontace nebyla žádná tak účtuji měsíčně:
základ daně - 518
dph - 343
pojištění - 548
teď jsem ale na vážkách jestli proti 461 nebo 479. Nemáte s tím zkušenost.
Děkuji kačka
Leasigovou měsíční splátku - předpis účtuji na 518/321, případnou akontaci rozpouštím poměrně 381/321, úhrada 321/221
J.
A opravdu to může zůstat na 321, já jsem to tam původně také měla ale jaksi mě to tam nesedí a ještě jsem něco slyšela, že leas. smlouva musí trvat minimálně po dobu odpisu. Takže, když mám splátky na 4 roky a předmět leasingu patří do 1 odpis. skupiny což je na 3 roky tak můžu dávat do nákladů normálně 48 měsíců ne? Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.
Díky Kačka
Psala jste, že akontace žádná nebyla, takže měsíčně uděláte předpis dle splátkového kalendáře 518/321, úhrada 321/221 - předpis děláte měsíčně, na 321 nic nevisí, je to vlastně takové měsíční "nájemné". splátky jsou po celou dobu daňově uznatelné, zákonná doba leasingu pro uznatelnost splátek do daní u 1sk. 48 měsíců, u 2sk. 60 měsíců.
Snad si rozumíme:-)
Trochu vám do toho vstoupím. Účtujete Splátkový leasingový kalendář (ne dodavatelskou fakturu, tudíž ne přes účet 321)) na 48 měsíců, tudíž budete splátky účtovat přes účet 479 -leasing x (bankovní dl.úvěr by byl přes účet 461). Také vám přeji pěknou dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
3. 7. 2012 6:34
Dobrý den,
naše firma zakoupila auto na úvěr od společnosti Credium. a.s. K dispozici mám splátkový kalendář k úvěrové smlouvě se splátkami na 36 měsíců, kde je v jednom sloupci vyčíslena jistina a v druhém úrok.
Nejprve přišla faktura, kterou jsem zaúčtovala 042/321.
Následně jsem zaúčtovala platbu na základě smlouvy o úvěru 321/479. Můžete mi prosím někdo poradit jak mám účtovat měsíční splátky jistinu a úrok.
Děkuji
kačka