Re: Auto od dcery a uplatnění 3,70 za km
Ale náhradu za PHM můžu uplatnit na základě knihy jízd?? DV
Právě jsem mluvil s daňovým poradcem známého a ten mi potvrdil, že 3,70 uplatnit nemůžu, ale PHM spočtené z průměru z TP ANO a tady citace z odkazu zákona, který jste mi poslal Vy:
- u silničního motorového vozidla vypůjčeného 23e) ve výši náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty. Pro stanovení výdajů za spotřebované pohonné hmoty lze použít ceny stanovené zvláštním právním předpisem vydaným pro účely poskytování cestovních náhrad zaměstnancům v pracovním poměru5c), který je účinný v době konání cesty. Použije-li poplatník ceny vyšší, je povinen je doložit doklady o jejich nákupu.
A hledal jsem i na Jakpodnikat.cz a tam je to taky pěkně vysvětleno
Paušál podle kilometrů v ostatních případech
Jestliže používáme:
auto bezplatně vypůjčené (§659 Občanského zákoníku)
můžeme uplatnit jen náhradu za pohonné hmoty, ale ne základní náhradu za km.
Tak tedy nevím, jestli je Vaše poslední odpověď správná, ale přesto děkuji, že jste mě nasměrovat. DV
Nejdříve si musíte VY uvědomit co vlastně chcete a správně poskytovat informace:
Ve svém dotazu píšete:
==Můžu mít od dcery za úplatu dle smlouvy vypůjčené auto za cca 10.000,- Kč ročně?? == zde se jedná o NÁJEM a ne o výůjčku! Uvědomil jste si to, pokud jste poskytovval informaci daň. poradci?
Jestli vás DP informoval
==u silničního motorového vozidla vypůjčeného 23e =
tak ta pozn. 23s znamená odkaz na § 659 - § 662 ObZ
Smlouvou o výpůjčce vznikne vypůjčiteli právo věc po dohodnutou dobu bezplatně užívat.
a ne za nájem 10000,-
Tak nejdříve si stanovte co chcete vědět a nedělejte z lidí
kteří vám chtějí pomoci voly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
3. 7. 2012 15:55
Můžu mít od dcery za úplatu dle smlouvy vypůjčené auto za cca 10.000,- Kč ročně?? Dcera nemusí podávat daňové přiznání, když je částka 10.000,- Kč ročně?? Můžu pak uplatňovat základní náhradu za používání vozidla 3,70 Kč za 1 km + PHM s tím, že budu platit silniční daň?? Předem děkuji za odpověď Dalibor