Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 7. 2012 17:05
Vedu daňovou evidenci, zpočátku, když jsme nebyli plátci dph, tak jsem haléřové zaokrouhlení neřešila, protože pro mě byl rozhodující celkový výdaj, avšak od registrace jsem si více rozepsala v evidenci daňově uznatelné položky. Chtěla bych se zeptat, jestli je někde v zákoně přesně definováno zaokrouhlování a jeho způsoby, jelikož jsem našla na internetu několik možností... tak mě to trochu mate. Stačí, když zaokrouhlení uzavřu až ke konci roku nebo je nutné ho řešit při každém placení dph?
Potom ke konkrétním fakturám - např. nejtypičtější příklad z makra, kde v daňových údajích nesedí přesně zaokrouhlování
hodnota zboží 2915.07, daň 408.09, celkem 3323.18 (rozdíl 0,2 haléře!)
celková částka 3323.18
zaokrouhl. rozdíl - 0.18
k placení 3323.00
Jak si s něčím takovým poradit? Protože dle rozpisu mi vyjde zaokrouhlování o 0,16 .. ale dle faktury jde o 0.18
Takovéto případy objevuji stále častěji a častěji, jak tohle řešit - je to potom opravdu nepřesné! Protože podle čeho se má člověk řídit? Pokud tam dám svůj údaj, tam mi vyjde řádek v daňové evidenci, ale při kontrole s údaji na faktuře jde o rozdílnou hodnotu.
Předem díky za jakoukoliv radu, jak tyto případy zdárně zaúčtovat.