Re: FAP a DUZP v DE plátce DPH
Dobrý den,
DPH si můžete uplatnit až na základě daňového dokladu. Tedy až v okamžiku, kdy fakturu "máte v ruce". Takže pokud obdržíte příkladně 3.6. fakturu s DUZP 31.5., která byla vystavena 1.6., DPH si můžete uplatnit až za měsíc červen (DUZP = 3.6.).
Řeším to datumovkou. V den, kdy obdržím doklad, dám datumovku a je jasné, jaké je DUZP.
Ten stejný princip platí také na přelomu roku. Přijatou fakturu, která byla vystavená až v následujícím roce př. leden 2012 (DUZP je prosinec 2011), DPH si uplatníte až za leden 2012.
Z pohledu daně z příjmu - v DE je jedno, jakého období se faktura týká, rozhodující je datum úhrady. Faktura za rok 2011, která je uhrazena až v roce 2012 je výdajem roku 2012.
Takže faktury v DE řadím do toho období, kdy je přijmu.
Ještě mě napadá k tématu DUZP - u záloh je to den přijetí platby, do 15 dnů se pak vystavuje daňový doklad o přijaté platbě.
Děkuji za odpověď.
Mohl bych požádat ještě o doplnění informace k těm zálohám?
Tzn. v případě uhrazení zálohové faktury v posledních dnech roku, může dojít k vystavení faktury až v následujícím roce? Pro mne by to potom znamenalo co?
Díky DE je náklad v roce minulém, protože tam došlo k úhradě.
Dle toho co píšete by DUZP mělo být k tomuto dni také, ale v zálohové faktuře nebývá rozepsané DPH, tzn. to bych si za toto období nemohl nárokovat, protože daňový doklad budu mít až v následujícím (lednu).
Dle toho co jsem se ještě dočetl, tak od 1.4.2011 je jako DUZP myšleno datum příjmu přijaté faktury.
Jak to přesně je?
A jak by se doklad (běžné FAP) na přelomu roku zaváděl dle dřívějších podmínek tj. do 31.3.2011?
děkuji za info
Co se zaplacené zálohy týče:
Z pohledu daně z příjmu - pokud byla zaplacena v roce 2011 záloha na základě např. zálohové faktury, platba je výdajem roku 2011. Musí být ale následně vystavený daňový doklad.
Z pohledu DPH - DUZP na zálohové faktuře není.
DUZP je den přijetí platby. Tedy ten, kdo přijal zálohu vystaví Daňový doklad o přijaté platbě - pokud se jedná o účetní jednotku (v DE to není povinností). Takže pokud účetní jednotka vystavila daňový doklad, pak je DUZP den přijetí platby a toto datum bude uvedeno na daňovém dokladu o přijaté platbě a Vy máte na základě tohoto dokladu nárok na odpočet DPH.
Pokud nebyl daňový doklad o přijaté platbě vystaven (záloha byla provedena např. mezi podnikateli, kteří nejsou účetní jednotkou, vedou DE), pak daňový doklad ("konečnou" fakturu) vystaví ten, kdo vydal zálohovou fakturu na prodané služby (zboží) - do 15 dnů od vystavení zálohové fa. Na tomto dokladu uvede mimo jiné odpočet zálohy a DUZP= datum dodání zboží (služeb).
Přesně jak jste se dočetl, od 1.4.2011 nárok na odpočet DPH vzniká až v okamžiku, kdy jste obdrželi daňový doklad nebo den přijetí platby - záleží, co nastalo dřív.
"Postaru" to bylo tak, že pokud jsem obdržela doklad např. 3.6. a DUZP bylo 31.5., pak jsem si DPH uplatnila ještě za květen 2012 (tedy měsíční plátce:-)) )
Dobrý den,
já mám podobný problém. Fakturu vystavenou v roce 2011 jsem obdržela až teď. Zaeviduji tedy fakturu až do roku 2012. Ale nevím jestli je to správně, protože závazek měl být již v roce 2011. V daňovém přiznání za rok 2011 fakturu v závazcích nemám. Neřekne na to něco kontrola z FÚ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
8. 7. 2012 16:18
dobrý den,
chtěl bych se zeptat jakým způsobem zavádět doklady na přelomu období, nejen pro čtvrtletní odvod DPH, ale hlavně na konci roku.
Jde mi např. o poplatky za internet, telefon, atd.., které např. za prosinec přijdou s následujícími údaji:
Vystaveno: 5/1/2012
DUZP: 31/12/2011
Jakým způsobem zavést takovýto doklad?
Má se zavést ještě do roku 2011 či již do nové číselné řady roku 2012 (v Pohodě třeba pomocí Účtování na přelomu období)
Dle zavedení do 2011 či 2012 je potřeba upravit některé datumy oproti zaslanému dokladu?
Při zakládání takovéhoto dokladu FA P v Pohodě do r.2011 to hlásí, že by měl být již zaveden do nového roku, ve kterém byl vystaven.
Dle DUZP, by měl být ale ještě v roce 2011, nějak si tedy nevím rady s tím jak tento typ dokladů zavádět, kdy a jak jsem schopen si z něj nárokovat odpočet DPH.
prosím o radu..
děkuji