Re: DPH insolvence
Děkuji moc. A mohu poprosit o info, zda je vraceno DPH u pohledávek před 1.4.2011? Dočetla jsem se, že expertní skupina MS oponovala stanovisku GFŘ, které deklarovalo, že lze nárokovat. Nemám s tím bohudík žádnou praktickou zkušenost, až nyní. Daňový doklad adresovat předpokládám správci.
Lze nárokovat i u pohledávek před 1.4.2011 (alespoň v lednu jsem u jedné firmy nárokovala - mohu požádat o odkaz? nevím, že by se něco změnilo). Ano, daňový doklad zašlete ins.správci a nárokovat můžete až mu bude doručen, což je podmínka. I pokud by vám doklady vrátil zpět, což ins.správci dělají tak důležité je, že převzal. Ověřte si, že dlužník je stále plátce, neboť ins.správci rádi ruší registraci k DPH.
Jen poznámku k výpočtu. Váš program vypočetl DPH "zespodu", protože předpkládám, že původní faktura byla také vypočtena "zespodu" a program to "může vědět". Vy jste DPH z neuhrazené částky vypočetla "zhora" a tak jste se (díky zaokrouhlení koeficientu 0,1667) dostal na jinou hodnotu (vyšší). Kdybyste stejným způsobem (t.j. výpočet DPH pomocí koeficientu 0,1667) postupovala u zcela neuhrazené pohledávky, budete si nárokovat vrácení DPH ve vyšší částce než je na původním dokladu. Proto si myslím, že Váš SW to počítá správně.
Děkuji za názor. Přesto si myslím, že výpočet "zhora" je správný vzhledem k aplikaci § 44, odst. 2 zákona o DPH, kdy pohledávka má jinou hodnotu než v době jejího vzniku (byla částečně uhrazena), a již zmiňovaný § říká jak má být daň vypočtena (§37, odst.2-zhora).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 7. 2012 19:05
Chystám vystavit daňový doklad na pohledávku za dlužníkem v insolvenčním řízení. Všechny podmínky dle §44 mám splěny, ale nevím jak vypočítat DPH u pohledávky, která byla částečně hrazena před vyhlášením insl.ř. Program mi vypočítal jinou výši opravené daně, než jsem si ji vypočítala ručně. Původní výše pohledávky 1.198.197,50 Kč včetně DPH, zbývá k úhradě 470.488,- Kč včetně DPH. V této výši přihlášeno, uznáno správcem. Já vypočítala výši opravené daně 78.430,- (470.488 x 0,1667), program 78.415,- Kč. Domívám se, že ruční výpočet je správný, když jsem na něj aplikovala § 44, odst. 2 - pokud je má úvaha správná. Mohu poprosit o kontrolu, který výpočet je správný? Děkuji