Výpověď podle § 52, písm f

• (neregistrovaný)

10. 7. 2012 16:07

Mám 2 zaměstnance, kteří od 01.08.2012 nebudou splňovat předpoklady stanové právními předpisy pro výkon sjednané práce.... tím, že k tomuto datu nepředloží "osvědčení o profesní kvalifikaci". Přechodné období končí právě k 01. 08. 2012 a bylo cca 2 roky. Zaměstnanci měli nabídku zkoušku vykonat bezplatně u nás. Místo toho oba marodí. Jeden od ledna a druhý od května. V případě, že nedoloží osvědčení (jako, že asi nedoloží), můžu jim poslat výpověď podle § 52, písm. f) i v době, kdy neschopnost nebyla ukončena s tím, že platit začne až po ukončení DPN? Převedení na jiné místo není možné, takže se bude poté jednat o náhradu mzdy za překážku na straně zaměstnavatele podle § 207, písm a) - ve výši 80% průměrného platu po dobu 2 měsíců, avšak odstupné jim v tomto případě nenáleží, že?
    Mzdová účtárna má obavu z toho, že by mohli argumentovat pracovní neschopností a nemožností vykonat zkoušky. Já si myslím, že přechodné období bylo dost dlouhé, a že by tato argumentace neobstála. Kromě toho jsem je upozorňovala na nutnost doložení osvědčení nebo vykonání zkoušky (ač to nebyla moje povinnost). Co myslíte?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 7. 2012 16:17

VH

Re: Výpověď podle § 52, písm f
      V době dočasné pracovní neschopnosti není výpověď podle § 52 písm. f) možná, musíte počkat na její ukončení (tato výpověď nemá sankční povahu, tudíž je zaměstnanec chráněn). Výpověď doručíte po ukončení PN, poté můžete zaměstnance převést na jinou práci, a to i kdyby s tím nesouhlasili. Mzda mu bude náležet podle vykonávané práce. Nevím, jak jste přišla na prostoj, to není tento případ. Odstupné nenáleží. Samozřejmě mohou argumentovat nemožností vykonat zkoušku a pokud jde o přechodné období, je, jaké je ayslet si mohu cokoliv. Mohli byste postupovat stejně jako všichni ostatní - do doby, než zkoušku vykonají, se s nimi můžete dohodnout na jiném druhu práce.

• 10. 7. 2012 16:37

peno (neregistrovaný)

Re: Výpověď podle § 52, písm f
      Převést na jiný druh práce je nelze, protože jinou nemáme. Z toho důvodu vycházím z § 207, písm a) (na to mě přivedl právník z MPSV). Pro mě je to patová situace, od 01.08.2012 je nesmím pustit na pracoviště, ukončit je nemohu a budu to muset řešit až po ukončení DPN. Přitom je to jejich povinnost odbornou způsobilost doložit. Takže, co dělat, když náhodou ukončí DPN a já budu na dovolené? Jinak dík za upozornění s tou DPN.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).