Re: Porušení režimu pracovní neschopnost
Od 1. 1. 2012 může zaměstnavatel dát zaměstnanci výpověď podle § 52h) ZP, pokud zaměstnanec zvlášť hrubým způsobem porušil režim dočasně práceneschopného. Dá-li zaměstnavatel výpověď podle § 52h) ZP, nemůže již pro totéž porušení krátit nebo odejmout náhradu mzdy při dočasné pracovní neschopnosti
Abych pravdu řekla, trochu tomu nerozumím. Proč OSSZ kontrolu provádí v době, kdy náhradu mzdy platí zaměstnavatel ? Není to zbytečné utrácení státních peněz ? Kontroly by měli provádět až od 22. dne nemoci, třeba i častěji. Těch prvních 21 dní si myslím, že si umí , když chce, každý zaměstnavatel pohlídat. Navíc např. u nás se asi 2x stalo, že zaměstnavatel nutně něco po nemocném potřeboval, tak pro něj poslal auto, vyřídil a potom hned zas odvezl domů s tím, že přece v té době náhradu platí on, tak ví, že když v té době zaměstnanec nebyl doma, byl u něj v práci. Nějak mi celý smysl toho uniká.
Já např. měla po 10 letech nemarodění kontrolu 3x, a to 3x zbytečnou. Jednou , když jsem měla kontrolu u lékaře, podruhé v době vycházky a potřetí 5 dní po skončení neschopnosti. Když jsem se ptala na OSSZ proč nedělají kontroly u dlouhodobě nemocných a opakovaně nemocných (mám jich tu několik, ale na vesnicích) bylo mi řečeno, že chodí jen ve městě, na vesnici jet je moc drahé. Takže celkem k ničemu.
třeba má zam-tel známé na OSSZ, tak si třeba řekl, proč by vyhazoval své peníze, když se může kontrola provést za státní?
když ono se rozhazuje takovým způsobem, že člověku zůstává rozum stát (nefunkční systém soc. dávek na zač. roku, potom nefunkční maturity, teď zase registr vozidel, IZIP....) a nikdo za nic nezodpovídá...
Děkuji. Také mi to příjde divné, proto jsem se ptala, zda může sankci uplatnit zaměstnavatel i když kontrolu provedla OSSZ. Ano, to co píšete jsem si přečetla. Jde mi spíš o to, že nemůžu najít nějaké ustanovení nebo "návod" o kolik krátit náhradu. Jasně, čtu, že konzultovat s lékařem. Jenže tomu bych se raději vyhnula.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 7. 2012 18:13
Prosím o radu,
zaměsntnci OSSZ provedla kontrolu 14.den pracovní neschopnosti. Nebyl doma a zaměstnavateli OSSZ zaslala záznam o provedení kontroly se závěrem, že byl porušen léčebný režim.
Chápu dobře, že zaměstnavatel i v tomto případě, že udělala kontrolu OSSZ a ne zaměstnavatel, může krátit nebo odejmout náhradu za PN a nebo dát výpověď? Pokud ano, je někde uvedeno, o kolik může krátit, nebo je to na jeho uvážení?
Děkuji