Re: Dan z prijmu - nejsem podnikatel
Myslím si, že byste neměl vystavovat faktury, když nemáte živnost. Řešila bych to Dohodami o provedení práce. Ten, kdo by Vám je vystavil, by Vám srazil srážkovou nebo zálohovou daň. Do 5 tisíc je srážková, kterou dál nikde neřešíte, nad 5 tisíc je zálohová. Pokud Vám srazí zálohovou, vydá Vám potvrzení, Váš zaměstnavatel taky. Všechny příjmy i zaplacené zálohy na daň zahrnete do přiznání.
Ale u dohod o provedení práce se od letoška platí od odměny vyšší než 10 tisíc pojištění.. To byste si moc nepomohl.
Neměl byste lepší mít živnost? Mohl byste evidovat jen příjmy, od nich odečíst procentem výdaje a zbytek zdanit. Pokud byste měl podnikání jako vedlejší činnost, platil byste zdravotní poj. ze zisku a soc. byste platil až od zisku cca 60 tisíc.
Možná byste mohl vystavit i smlouvu o dílo, to byste pak zahrnul do daňového přiznání v par. 6 mzdu a v par. 10 tyhle smlouvy. A doplatil daň.
>Dobry dem. Nejsem podnikatel. Jsem proste zamestnan.
>Delam na zakazku webove stranky. Udelal jsem zatim dve
>prace. Za prvni jsem dostal 15000,- a za druhou
>6000,-. Nechci mit problemy a proto vas poprosim o radu jak
>mam z tohoto prijmu zaplatit dan a v jake vysi? Jak se
>dan pocita pokud by jsem mel dalsi zakazky? Vystavoval
>jsem na obe zakazky faktury jako neplatce dph pouze s
>moji adresou.
>Dekuji.
>> Dobrý, rád bych upozornil na to, že jako nepodnikatel NEMŮŽETE vystavovat faktury ! Pokud jednorázově přijímáte platbu za službu, lze to řešit buď tak, že s vámi objednatel sepíše DPP či DPČ, nebo vystavením příjmového dokladu (ale tím si nejsem jist, navíc to lze pouze při jednorázové zakázce). Doporučím pro začátek: www.jakpodnikat.cz, www.podnikatel.cz
Mohu poprosit o odkaz na jakýkoliv předpis, který upravuje fakturaci nebo který zakazuje nepodnikateli vystavit fakturu?
Jakmile Vám ale úřay dokáží, že šlo o opakovanou činnost, budete neoprávěnně podnikat se vším všudy - viz Živnostenský zákon Živnost
§ 2
Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem
...doporučuji také zřídit živnostenské oprávnění.
Je otázkou, zda na zhotovení webových stránek musí mít živnost, nebo zda se jedná o autorské dílo, které lze stvořit podle autorského zákona ( a zda je pak možné zdanit v § 10 ZDP).
Kdyby si vyřizoval živnostenské oprávnění, tak podle mého názoru postačí živnost volná, obor č. 56 - poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály a č. 62 - příprava a vypracování technických návrhů, grafické a kresličské práce. U živnosti má tu výhodu, že si může uplatnit výdaje ve výši 60% příjmů, kdežto u příjmů podle autorského zákona by uplatnil jen 40%.
Pokud jde o zdravotní a sociální pojištění, tam jsou stejné podmínky u obou druhů činnosti. SP se odvádí i v případě, že autorská činnost není soustavná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 7. 2012 20:13
Dobry dem. Nejsem podnikatel. Jsem proste zamestnan. Delam na zakazku webove stranky. Udelal jsem zatim dve prace. Za prvni jsem dostal 15000,- a za druhou 6000,-. Nechci mit problemy a proto vas poprosim o radu jak mam z tohoto prijmu zaplatit dan a v jake vysi? Jak se dan pocita pokud by jsem mel dalsi zakazky? Vystavoval jsem na obe zakazky faktury jako neplatce dph pouze s moji adresou.
Dekuji.