Řádná dovolená po mateřské

• (neregistrovaný)

11. 7. 2012 22:08

Dobrý den,
    zvažuji kdy nastoupit na mateřskou dovolenou. Musím tak udělat v rozmezí 13. - 27. 8. (6-8 týdnů před porodem). Mateřská mi takto bude končit někdy v březnu a tím se stane, že "neodpracuju" v roce 2013 60 pracovních dnů a tím mi bude krácena řádná dovolená za rok 2013. Zvažuji že pokud bych nastoupila na MD až 27.8., tak mi v březnu bude zbývat "odpracovat" ještě asi dva týdny. Vzhledem k tomu, že mi ještě zbývá dovolená za rok 2012, tak pokud bych na konci MD v březnu navázala dovolenou z roku 2012, tím bych dosáhla "60 dnů" a dostala bych dalších 5 týdnů dovolené z roku 2013. Pokud totiž těch 60 dnů nedosáhnu, tak mám obavy, že mi bude dovolená krácena takovým způsobem, že mi v podstatě nic nezbude.
    Mohli byste mi prosím říci, zda si to vykládám správně, zda lze čerpání řádné dovolené z roku 2012 započítat do těch 60 "pracovních" dnů. Jak přesně by to vyšlo časově (kdy mi skončí MD a kolik dnů dovolené z roku 2012 bych si musela schovat, abych těch 60 dnů dosáhla). Případně jakým způsobem se krátí dovolená, pokud by se mi nepodařilo v roce 2013 těch 60 dnů dosáhnout.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 7. 2012 22:39

div (neregistrovaný)

Re: řádná dovolená po mateřské
      Pokud nebudete mít odpracováno 60 dní, tak nárok vzniká za každých 21 odpracovaných dní na 1/12 celoročního nároku.

• 11. 7. 2012 22:48

Haja (neregistrovaný)

Takže se potvrdily mé obavy, že rozdíl v termínu porodu o týden může dělat rozdíl 21 dnů dovolené :-(, to je docela smutné.
      Ještě ohledně té dovolené z roku 2012 - ta by se mi počítala do těch "odpracovaných" 60 dnů, když s ní navážu na konec MD?
      Pokud dojde ke krácení, je těch 21 dnů vázáno nějak na měsíce? V lednu totiž bude 22 pracovních dnů a v únoru 20, takže pokud budu celé oba měsíce na MD, pak budu mít přesně nárok na 2/12 dovolené z roku 2013? Děkuji.

• 11. 7. 2012 23:07

Haja (neregistrovaný)

Děkuji, z Vaší odpovědi usuzuji, že to všechno chápu správně. Jsem naprostý laik a všechno studuji až teď, některé věci (na rozdíl od počítání) se plánovat tak úplně nedají :-). Každopádně je to docela zvláštní systém, ale naštěstí jsou důležitější věci.

• 11. 7. 2012 23:24

VH

Nechtěla jsem se Vás dotknout, samozřejmě jsou důležitější věci, než počítání lhůt. Pokud požádáte o dovolenou tak, aby bezprostředně navazovala na Vaši MD, zaměstnavatel je povinen vám vyhovět. Nepíšete, o jaký zůstatek dovolené z roku 2012 by se mělo jednat - v každém případě se takto čerpaná D připočte k počtu dní MD v roce 2013. Pokud jde o D za rok 2013, záeží na zaměstnavateli, zda vám umožní tuto D čerpat před tím, než vám vznikne nárok. Pokud by vám D za rok 2013 měla přispět k 60 odpracovanám dnům, (MD plus D z rok 2012), zaměstnavatel nemusí vyhovět, pokud byste požádala dříve, než vám vznikne nárok. Opravdu málo dat.

• 12. 7. 2012 0:12

Haja (neregistrovaný)

Vůbec se mě to nedotklo, v podstatě bych si mohla nechat tolik dovolené, abych těch 60 dnů dosáhla jen s dovolenou z roku 2012, ale když jsem to teď propočítala, tak by to znamenalo odchodit to do MD skoro celé léto už bez volna a to vzhledem k okolnostem (denní dojíždění 140 km...) asi vzdám a užiju tu dovolenou teď. Doufala jsem, že třeba to krácení není tak radikální, že tam není takový skok nebo třeba že nepůjde jen o pracovní dny, že by se v tomto případě počítalo 60 dnů od začátku roku, ale to je bláhový :-). No a chtít to zaonačit s tou dovolenou z roku 2013 nemůžu, kromě toho, že by to nejspíš neprošlo, tak by to ty naše paní na osobním asi ani nepochopily, jsou moc milý, ale pokud člověk vybočuje z kolejí, tak..., dneska mi řekly, že nad tím moc přemýšlím, asi jo :-). Díky moc za konzultaci a přeji dobrou noc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).