Pracovní úvazek

• (neregistrovaný)

12. 7. 2012 6:16

Prosím Vás jsme firma s pracovní dobou 8 hod, po-pá. Po 4 hodinách mají zaměstnanci ve firmě přestávku.

Máme novou zaměstnankyni. Prosím neřešte, systém,že si u nás zaměstnanci říkají co chtějí, místo toho, že by byli rádi za práci..my jsme zvláštní firma.

Máme novou administrativní pracovnici. Původně mi bylo řečeno na poloviční úvazek. Udělala se smlouva, paní podepsala.. a po 3 hodinách přišla, že jsou ty hodiny špatně. Že ona se svým vedoucím domlouvala..že bude po-čt dělat 5 hod a pátek 3,5 hod. a já ji napsala 20 hod. týdně..Tak jsem jí říkala,že za a) mi to nesdělili a za b) chodí na obědy a tu půlhodinu, odčítám.
    No to ona raději nebude chodit na obědy, aby to měla placený, nechce přestávku, chce mít víc hodin, aby se jí vyplatilo chodit do práce.

Já se Vás prosím ptám..jak by to bylo, že by ji to majitel ( není občan ČR) toleroval...s dovolenou...vím,že má nárok na 20 dní při úvazku jaký má, ale pokud bude v pátky dělat kratší dobu?

A za další, jak může chtít být bez přestávky..respektive ji nechce,ale chce mít placených celých 5 hodin, když zaměstnanci to tady tak mají všichni. Může mít vyjímku?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 7. 2012 7:01

jasná (neregistrovaný)

Re: Pracovní úvazek
      Čerpání přestávky určuje zaměstnavatel. Pokud jí zaměstnavatel čerpání přestávky neurčí, nebude přestávku čerpat, pak ji za přestávku nebudete nic odpočítávat. Tím, že bude pracovat 5 hodin bez přestávky, ZP neporuší.
      § 88
      (1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut.

Ohledně dovolené - pokud bude dovolenou čerpat PO-ČT, bude jí mít placenou 5 hodinami a pokud bude dovolenou čerpat v pátek bude tento den mít placený 3,5 hodinami. Nárok na dovolenou, co se týče počtu dní, bude stejný jako u ostatních zaměstnanců.

Doporučuji sepsat se zaměstnancem úpravu pracovní doby. Stejně jako budete počítat dovolenou, budete v době nemoci počítat náhradu.

• 12. 7. 2012 7:10

iak (neregistrovaný)

Re: Pracovní úvazek
      Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).