Re: jak provést zaúčtování
Děkuji moc,
ještě pro upřesnění u té vratné kauce - platil to hotově, takže to mám v pokladně. Teď ale provedu pouze interní doklad 324.../648 - účet 324 se mi vynuluje a mám to nějak upravit ještě co se týče té pokladyn, nebo nemusím už nic. Děkuji za trpělivost
Teď provedete jen ID. Pokladna už nic, žádné peníze už přeci nedostanete. A pro příště je správnější přijatou kauci účtovat na účet 325 nebo 379. Vidíte, že samotnou vás zarazilo účtování 324/648. Jednak účtování 325(379)/648 "vypadá lépe" a jednak je to i z důvodu DPH, které se u normálních záloh odvádí při jejich úhradě a kauce se DPH netýká. Navíc kauce není klasická záloha na nájem nebo služby. Je to jen "pojistka" na vzniklé možné škody nebo se až následně převádí na neuhrazený nájem nebo služby. Hezký víkend. :-)
Nic už nyní nepředělávejte :-) Je tam aspoň jiná analytika - účet 324A bude nyní vynulován a obhájit před FÚ to půjde bez problémů - daň z příjmu je OK. Správný postup jsem vám jen psala pro případné příště, abyste v budoucnu věděla jak na to. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 7. 2012 10:13
Dobrý den,
prosím o pomoc se zaúčtováním.
1) Pronajímáme byty a nájemník se rozhodl odejít před uplynutím nájemní smlouvy na dobu určitou. Nakonec jsme se s ním domluvili, že s tím souhlasíme a on nám nechal vratnou kauci jako jakési odškodnění. Nevíte někdo, jak toto zaúčtovat? Pracuji v systému pohoda. Mám vytvořen účet s vratnou kaucí.
2) bonus od RWE za uzavření smlouvy - jaký účet, 668 nebo jiný?
3) vydražili jsme byt a musíme zaplatit daň z převodu nemovitosti
Děkuji mnohokrát
Gábina