Re: Povinný podíl ZPS - počet zaměstanců
Nevěřím, že Úřad práce, odbor zaměstnanosti, který speciálně tuto agendu kontroluje, nedokázal říci, jak na to.
Zaměstnavatelé zjišťují průměrný roční přepočtený počet zaměstnanců podle § 15 vyhl. č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti.
A jinak strana 2 tohoto tiskopisu:
https://formulare.mpsv.cz/okprace/cs/form/edit.jsp?CMD=EditForm&FN=OznZozp120101820&SSID=oA9ZdWw_gswMD_FK26dOnv4ITgo5D7jl
Dobrý den, děkuji, tento postup je mi jasný.
V reálu to tedy je tak, že zaměstnáváme zaměstnance a při uzávěrce za prosinec teprve zjistíme zda nám povinnost vznikla či nikoli?
My jsme se nebyly schopné domluvit právě na tom, jestli pokud 25 osob v jednom měsíci překročíme, zda patříme mezi zaměstnanavatele nad 25 zaměstnanců. Děkuji za trpělivost
>Dobrý den, děkuji, tento postup je mi jasný.
>V reálu to tedy je tak, že zaměstnáváme zaměstnance a
>při uzávěrce za prosinec teprve zjistíme zda nám
>povinnost vznikla či nikoli?
Ano, přesně tak.
>My jsme se nebyly schopné domluvit právě na tom,
>jestli pokud 25 osob v jednom měsíci překročíme, zda
>patříme mezi zaměstnanavatele nad 25 zaměstnanců.
Nejedná se o překročení za jeden nebo více měsíců, ale o celoroční přepočtený počet.
Pokud si nejste zcela jisti, zda náhodou do této povinnosti nespadnete, udělejte nějaký odběr náhradního plnění, např. kancelářské potřeby, pracovní oděvy apod. Ať z toho alespoň něco máte - je to méně bolestivé než jen tak poslat peníze státu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 7. 2012 11:31
Dobrý den,
povinnost mají všichni zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci.
Jak se ale tato povinnost zjišťuje? Každý měsíc nebo až za celý rok?
Nyní máme 24 osob fyzicky:
- 1x jednatel = odměna staturána do 2.500 Kč (započítává se do počtu zaměstnanců?)
- 2x ženy na rodičovské dovolené - mimo evidenční stav (započítává se do počtu zaměstnanců?)
- 2x zaměstanci na poloviční úvazek (započítávají se jako 1 nebo jako 0,5 zaměstnance?)
- zbytek na plný úvazek
Takže v tomto měsíci nám účetní program vykazuje:
průměrný evidenční počet - fyz. 23,968
průměrný evidenční počet - přepočtený 22,093
evidenční počet k poslednímu dni - fyz. 24,000
Při přijímání nových zaměstnanců tak nevíme, zda nám nové pracovní poměry zásadně ovlivní počet nad 25 zaměstnanců.
Dotaz jak se pozuzuje překročení hranice 25 jsem vznášela na několika pracovních úřadech i oblastním inspektorátu a nikdo mi nedokázal říci :-(
Moc děkuji za pomoc