Re: Výpověď,rušení firmy,ÚP a neschopenk
Výpověď bude platná i bez vašeho podpisu, tak že pokud vám zaměstnavatel prokazatelně doručí výpověď do 31.7.2012, začne vám od 1.8. běžet dvouměsíční výpovědní doba a PP skončí 30.9.
Když ve výpovědní době onemocníte, o dobu nemoci se výpovědní doba prodlužuje a pracovní poměr skončí uplynutím zbývající výpovědní doby, pokud byste neprohlásila, že na prodloužení výpovědní doby netrváte. Po skončení pracovního poměru běží ochranná doba, ta je 7 kalendářních dnů po skončení PP a pokud onemocníte v této době, máte nárok na nemocenské dávky. Po skončení PP vás zaregistrují na úřadu práce, jenom v případě, že budete práce schopná. V případě pracovní neschopnosti vás na ÚP zaregistrují až po jejím ukončení.
také si rozmyslete, zda skončíte teď, dokud má ještě třeba firma peníze nebo až po příp. ukončení nemoci (bude mít pak na vyplácení odstupného?)
také může být rozdíl ve vypočítaném průměru, teď ho budete mít spočítaný z odprac. doby, po skončení nemoci by se mohl průměr určit jako pravděpodobný
Opakuji, že ochrana proti výpovědi nebo prodlužování výpovědní doby platí v případě výpovědi pro nadbytečnost. Při výpovědi z důvodu rušení zaměstnavatele ochrana není a ani výpovědní doba se neprodlužuje. Logicky - jak by mohli být vedení nějací zaměstnanci pod firmou, která je zrušená?
. Po
>>>>>>skončení pracovního poměru běží ochranná doba, ta je
>>>>>>7
>>>>>>kalendářních dnů po skončení PP a pokud onemocníte v
>>>>>>této
>>>>>>době, máte nárok na nemocenské dávky. Po skončení PP
>>>>>>vás zaregistrují na úřadu práce, jenom v případě, že
>>>>>>budete práce schopná. V případě pracovní neschopnosti
>>>>>>vás na ÚP zaregistrují až po jejím ukončení.
>>>>>
>>>>>také si rozmyslete, zda skončíte teď, dokud má ještě
>>>>>třeba firma peníze nebo až po příp. ukončení nemoci
>>>>>(bude mít pak na vyplácení odstupného?)
>>>>>také může být rozdíl ve vypočítaném průměru, teď ho
>>>>>budete mít spočítaný z odprac. doby, po skončení
>>>>>nemoci
>>>>>by se mohl průměr určit jako pravděpodobný
>>>>
>>>>Jestliže není výpověď pro nadbytečnost, ale pro
>>>>rušení
>>>>zaměstnavatele, tak se výpovědní doba nemocí
>>>>neprodlužuje a pracovní poměr skončí dnem vypršení
>>>>výpovědní
>>>>doby.
>>>
>>>To mi přijde hodně divné, že třeba ti co už delší
>>>dobu
>>>marodí tak taky dostanou výpověď? To přece nejde ne
>>>na
>>>neschopence dostat výpověď? Takže prodloužit by se to
>>>mělo si myslím
>>
>>Opakuji, že ochrana proti výpovědi nebo prodlužování
>>výpovědní doby platí v případě výpovědi pro
>>nadbytečnost. Při výpovědi z důvodu rušení
>>zaměstnavatele ochrana
>>není a ani výpovědní doba se neprodlužuje. Logicky -
>>jak by mohli být vedení nějací zaměstnanci pod
>>firmou,
>>která je zrušená?
>A od koho by dostali odstupné a ZL ?
Předpokládám Katko, že to je doplnění mé odpovědi, ne otázka na mě.
Můj zdravotní stav je takový ,jako když třicet let manuálně pracujete, takže...Ale chtěla jsem hlavně poradit , jak to udělat i kvůli té podpoře v nezaměstnanosti Je rozdíl pobírat podporu pět nebo osm měsíců Co byste udělal Vy na mém místě? Díky
Přiznám se, že pořád nechápu. Vevu píše, že bude mít nárok na 8mi měsíční podporu. Když poměr skončí 30.9. a ona dostane 3měsíční odstupné, tak se jí ta podpora odsune až od 1. 1. 2013. A bude ji pobírat od ledna do srpna, pokud nesežene práci dříve.
Když jdete na ÚP, dají vám vyplnit 2 papíry -1. žádost o evidenci a 2.žádost o podporu. V zákoně o zam. se výslovně píše, že věk se bere ke dni podání žádosti o podporu. Takže aby dostala 8měs., nesmí požádat (ad 2) dříve než jí bude 50 (20.11.).
Pokud budete nemocná, tak až po nemoci, ÚP Vás v nemoci nezaregistruje. na svoji zdravotní pojišťovnu musíte v tom případě doložit, že pobíráte nemocenské dávky, aby po Vás ZP nechtěla pojištění. Pokud nebudete nemocná, tak na ÚP hned po skončení prac. poměru, abyste byla pojištěná státem a nemusela platit ZP pojištění.
Jestliže dostanete výpověď pro rušení zaměstnavatele teď v červenci, Váš pracovní poměr každopádně skončí 30.9., ať již budete nemocná nebo ne. Náhrady v nemoci platí zaměstnavatel za pracovní dny v prvních 21 kal. dnech, ale maximálně do dne skončení pracovního poměru, takže kdybyste začala marodit řekněme 20.9., tak byste dostala náhradu jen do 30.9. (z toho za první 3 pracovní dny nic) a pak nemocenskou o OSSZ až od 22. dne nemoci. V mezidobí byste nedostala nic.
Další věc je odstupné. Asi dostanete 3měsíční odstupné, že? To bude zúčtováno do měsíce září. 8mi měsíční podporu tedy začnete pobírat až od ledna, protože říjen, listopad a prosinec budete mít kryté tím odstupným. Jestli budete v říjnu, listopadu a prosinci pobírat nemocenskou ze sociálky, to záleží na tom, jestli Vám lékař uzná práce neschopnou a odkdy dokdy.
takže prosím Vás když bysme to zhrnuli, co byste na mém místě dělali vy?
Děkuji moc za tolik rad a tak, i když to s tím, že se ta doba neprodlouží to se mi vůbec nezdá... já fakt nevím jsem na rozpacích
Ale i tak moc děkuji za vaše názory a rady
Nechala bych si dát výpověď ( pozor na to, aby se vám nesnažili podstrčit dohodu bez odstupného). Kdyby nemoc začala před 30.9., napsat že netrváte na prodloužení VD a skončit 30.9. Od sociálky budete dostávat nemocenskou i po skončení pracovního poměru. Kdyby nemoc začala po 8.10., nedostanete od nikoho nic.
Katko, jestli bude výpověď z důvodu rušení zaměstnavatele, tak nic o netrvání prodloužení výp. doby psát nemusí, protože v takovém případě se VD ani prodloužit nemůže. Pokud ovšem bude výpověď pro nadbytečnost, pak si to musí rozmyslet, já bych teda taky na prodloužení netrvala, kvůli penězům na odstupné.
Ono to vyplývá z § 54, ve kterém se píše, na které případy se zákaz výpovědi nevztahuje, neboli kdy není ochranná doba. No a v § 53 se píše o ochranné době a byla-li dána výpověď před ochrannou dobou, tak tato se do výpovědní doby nezapočítává, tzn. výpovědní doba se prodlužuje atd. Ale jestliže při výpovědi pro rušení zaměstnavatele není člověk v ochraně v případě své nemoci, tak se ani nemá o co ta výpovědní doba prodlužovat.
Já myslím, že vše už bylo řečeno. Katka píše, že jedna věc registrace na ÚP a druhá věc je žádost o podporu. Abyste měla nárok na 8mi měsíční podporu, musíte o ni požádat, až Vám bude 50 let (to jsem nevěděla, ale věřím Katce). Druhá věc je ta registrace na ÚP, abyste byla pojištěná státem a nemusela platit zdravotní pojištění. Na ÚP se tedy běžte zaregistrovat hned po skončení pracovního poměru, ale o podporu požádejte až Vám bude 50 let. Tu podporu stejně nezačnete dostávat dřív, než uplyne tolik měsíců, kolikaměsíční jste dostala odstupné. Pokud ale začnete ještě v pracovním poměru marodit a budete marodit i po skončení poměru, tak na ÚP nepůjdete, protože by Vás nezaregistrovali.
Když budete marodit od 10.9., tak Vám zaměstnavatel bude platit v pracovních dnech náhradu mzdy za nemoc do 30.9. (z toho za první 3 prac. dny nic). 30.9. pracovní poměr skončí a od 1.10. Vám pak bude platit nemocenskou sociálka. A když budete 31.12. uschopněná, tak Vám od 1.1. začne vyplácet ÚP podporu (pokud dostanete 3měsíční odstupné. Pokud bude odstupné např. 5ti měsíční, bude náležet podpora až od března). Ale to záleží na doktorovi, zda Vás uzná nemocnou a na jak dlouho.
Pokud ovšem bude výpověď z důvodu nadbytečnosti a ne z důvodu rušení, tak by se v případě Vaší nemoci výpovědní doba prodlužovala a tím pádem by pracovní poměr skončil později (ale já bych to neriskovala, pak už na odstupné opravdu nemusí být peníze, jak Vám tu někdo psal).
Co se Vám pořád nezdá s tím neprodlužováním v případě výpovědi z důvodu rušení zaměstnavatele? Jak by mohl být prodloužený pracovní poměr, když by už zaměstnavatel neexistoval? Samozřejmě že pokud se zaměstnavatel ruší, tak dostanou výpovědi všichni, i ti, co jsou nemocní. A pracovní poměry musí skončit všem, vždyť zaměstnavatel bude zrušen a přestane existovat, nemůže přece už mít žádné zaměstnance. Nechápu, že to nechápete :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
16. 7. 2012 14:17
Z důvodu rušení firmy,ve které pracuji,má dostat výpověd k 31.7.
s 2měs.výp.lhůtou asi 400 zaměstnanců.Jelikož práci asi hned tak nenajdu a bude mi 20.11. 50 let a pak bych měla nárok na osmiměsíční podporu v nezam.,nevím,jak se zachovat nebo co udělat.
Kdybych chtěla nebo měla nastoupit na neschopenku,tak nejpozději do kdy nebo co a jak,aby se mi to o ty 2měs.do toho 20.11.prodloužilo.Mám výpověd podepsat nebo jít na neschopenku ještě před podepisováním výpovědi.
Děkuji moc za radu.