Re: Prodej ojetého motocyklu a DPH
Doporučuji vyřadit motocykl před prodejem z obchodního majetku. Vzhledem k tomu, že jste si neuplatnili odpočet na vstupu, nemusíte při trvalém vyřazení majetku do osobního užívání odvést daň na výstupu. Následně prodáte jako svůj osobní majetek, mimo ekonomické činnosti, tedy bez DPH.
Paní Zdeno, moc děkuji za tento návrh, vůbec mě nenapadl. Z OM jej mohu dříve vyřadit, ale do pěti let z něho musím odvést daň z příjmu, hodnota motocyklu byla 130000.- Kč. Jsem však ráda, že alespoň DPH neodvedu. Ještě jednou dík. Mull.
Daň z příjmů byste odváděli tak jako tak. Jenom ten příjem nebude podle § 7, ale podle § 10 ZDP. K daňovému přiznání vyplníte i přílohu č. 2, ostatní příjmy podle § 10. Motorka zřejmě má zůstatkovou cenu, tu si můžete uplatnit jako výdaj i v § 10. Jediné, co nemůžete v § 10 vykázat, je ztráta. Výdaje lze uplatnit jen do výše příjmů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
16. 7. 2012 19:18
Jsem FO a vedu daňovou evidenci. Plátcem DPH jsem se stal v r. 2011. V r. 2009 jsem koupil ojetý motocykl a nyní v r. 2012 jej chci prodat. Budu odvádět DPH? Děkuji