Prodej ojetého motocyklu a DPH

• (neregistrovaný)

16. 7. 2012 19:18

Jsem FO a vedu daňovou evidenci. Plátcem DPH jsem se stal v r. 2011. V r. 2009 jsem koupil ojetý motocykl a nyní v r. 2012 jej chci prodat. Budu odvádět DPH? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 7. 2012 10:26

Zdena R (neregistrovaný)

Re: Prodej ojetého motocyklu a DPH
      Doporučuji vyřadit motocykl před prodejem z obchodního majetku. Vzhledem k tomu, že jste si neuplatnili odpočet na vstupu, nemusíte při trvalém vyřazení majetku do osobního užívání odvést daň na výstupu. Následně prodáte jako svůj osobní majetek, mimo ekonomické činnosti, tedy bez DPH.

• 18. 7. 2012 15:40

Mullerová (neregistrovaný)

Paní Zdeno, moc děkuji za tento návrh, vůbec mě nenapadl. Z OM jej mohu dříve vyřadit, ale do pěti let z něho musím odvést daň z příjmu, hodnota motocyklu byla 130000.- Kč. Jsem však ráda, že alespoň DPH neodvedu. Ještě jednou dík. Mull.

• 18. 7. 2012 16:10

Zdena R (neregistrovaný)

Daň z příjmů byste odváděli tak jako tak. Jenom ten příjem nebude podle § 7, ale podle § 10 ZDP. K daňovému přiznání vyplníte i přílohu č. 2, ostatní příjmy podle § 10. Motorka zřejmě má zůstatkovou cenu, tu si můžete uplatnit jako výdaj i v § 10. Jediné, co nemůžete v § 10 vykázat, je ztráta. Výdaje lze uplatnit jen do výše příjmů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).