Dph a vystavená faktura

• (neregistrovaný)

16. 7. 2012 20:03

Mám účtovat FO, plátce DPH. Tvrdí mi, že uskutečněné zdanitelné plnění VF je až při úhradě faktury. Jedná se o poskytnutí služby "obyčejným lidem". Prý je to od r. 2012. Můžete mi to prosím potvrdit, nebo vyvrátit?
    Díky R.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 7. 2012 21:51

karel2 (neregistrovaný)

Re: dph a vystavená faktura
      nevidim, kde by to bylo v zakone napsano. at vam dotycny FO da § a odst kde se to doctete.
      pokud nebude vystavovat faktury tak by to jeste slo. Pokud vystavi fakturu, tak dph odvedete z papiru. Dan z prijmu samozdrejme az pri zaplaceni.

• 16. 7. 2012 21:52

Jituš (neregistrovaný)

uskutečnění je dnem přijetí úplaty (v případě zálohy) nebo dnem poskytnutí služby, zboží podle toho, co je dřív. o úhradě jsem neslyšela...

• 17. 7. 2012 1:04

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Podle mě tady došlo k namíchání několika pojmů a je třeba rozlišovat "den uskutečnění zdanitelného plnění" a "povinnost přiznat daň na výstupu".

V případě poskytnutí služby je DUZP buď dnem poskytnutí služby nebo dnem vystavení daňového dokladu, podle toho, co je dříve. Takže tolik k DUZP.

A pak je tu povinnost přiznat daň na výstupu a ta nastává buď ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, podle toho, co nastane dříve.

A pak je tu povinnost přiznat daň z úplaty přijaté před dnem uskutečnění zdanitelného plnění (tedy zálohy) a ta platí vždy jen pro plátce, který vede účetnictví. Plátce, který nevede účetnictví, si může vybrat - buď také přizná daň rovnou a nebo až vystaví konečný daňový doklad.

• 17. 7. 2012 1:11

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Jen pro jistotu doplním, že pokud vystavujete konečné daňové doklady za provedené služby, tak je duzp shodné pravděpodobně ke dni poskytnutí služby (když např. službu poskytnete 15.6. a fakturu vystavíte 30.6., tak je duzp 15.6.) a duzp v tomto případě s datem úhrady vůbec nesouvisí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).