Re: dph a vystavená faktura
Podle mě tady došlo k namíchání několika pojmů a je třeba rozlišovat "den uskutečnění zdanitelného plnění" a "povinnost přiznat daň na výstupu".
V případě poskytnutí služby je DUZP buď dnem poskytnutí služby nebo dnem vystavení daňového dokladu, podle toho, co je dříve. Takže tolik k DUZP.
A pak je tu povinnost přiznat daň na výstupu a ta nastává buď ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, podle toho, co nastane dříve.
A pak je tu povinnost přiznat daň z úplaty přijaté před dnem uskutečnění zdanitelného plnění (tedy zálohy) a ta platí vždy jen pro plátce, který vede účetnictví. Plátce, který nevede účetnictví, si může vybrat - buď také přizná daň rovnou a nebo až vystaví konečný daňový doklad.
Re: dph a vystavená faktura
Jen pro jistotu doplním, že pokud vystavujete konečné daňové doklady za provedené služby, tak je duzp shodné pravděpodobně ke dni poskytnutí služby (když např. službu poskytnete 15.6. a fakturu vystavíte 30.6., tak je duzp 15.6.) a duzp v tomto případě s datem úhrady vůbec nesouvisí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
16. 7. 2012 20:03
Mám účtovat FO, plátce DPH. Tvrdí mi, že uskutečněné zdanitelné plnění VF je až při úhradě faktury. Jedná se o poskytnutí služby "obyčejným lidem". Prý je to od r. 2012. Můžete mi to prosím potvrdit, nebo vyvrátit?
Díky R.