Re: nikdo neporadí ? :-(
>Student OSVČ ukončil řádně studium v červnu. Volala
>jsem na OSSZ i na ZP, do kdy bude mít podnikání jako
>vedlejší činnost, obě instituce mi shodně potvrdily, že
>do konce července, což má doložit kopií diplomu. Dnes
>mi volali ze zdravotní pojišťovny, že má hlavní činnost
>už od června. Jsem zmatená. Můžete poradit ?
Re: student OSVČ-ukončení studia
U ZP by musel mít status studenta po celý měsíc, a to v červnu opravdu neměl. Mají to všichni jinak, i FÚ. Já měla podobný problém se synem, ten v 1.roce byl student, potom ne, potom ano a ještě navíc poté i zaměstancem. Vše bylo špatně a to se tím živím ! Srovnáte si to při podávání přehledů....
Re: děkuji
>>Student OSVČ ukončil řádně studium v červnu. Volala
>>jsem na OSSZ i na ZP, do kdy bude mít podnikání jako
>>vedlejší činnost, obě instituce mi shodně potvrdily,
>>že
>>do konce července, což má doložit kopií diplomu. Dnes
>>mi volali ze zdravotní pojišťovny, že má hlavní
>>činnost
>>už od června. Jsem zmatená. Můžete poradit ?
>U ZP by musel mít status studenta po celý měsíc, a to
>v červnu opravdu neměl. Mají to všichni jinak, i FÚ.
>Já měla podobný problém se synem, ten v 1.roce byl
>student, potom ne, potom ano a ještě navíc poté i
>zaměstancem. Vše bylo špatně a to se tím živím ! Srovnáte si
>to při podávání přehledu
Pokud dcera vykonávala poslední zkoušky v červnu, tak by podle mého názoru v tomto měsíci měla být ještě považována za nezaopatřené dítě a plátcem pojistného by měl být stát. Podle zákona č. 117/1995 Sb. zákon o státní a sociální podpoře se za soustavnou přípravu na budoucí povolání se považuje kalendářní měsíc, v němž dítě ukončilo řádně studium na vysoké škole, bez ohledu na skutečnost, je-li v té době výdělečně činné. Pokud vykonala poslední státní zkoušky v květnu a celý červen podniká, tak v červnu už není považována za nezaopatřené dítě.
Také děkuji za názor. Zjišťovala jsem, jak to je. Zajímavé bylo, že jsem se telefonicky dotazovala na dalších místech, co místo, to názor (začátek hlavní činnosti: červen, červenec i srpen). Poslední pokus jsem učinila na infolince VZP, slíbili, že pošlou písemně odpověď.
>>>>>>Student OSVČ ukončil řádně studium v červnu. Volala
>>>>>>jsem na OSSZ i na ZP, do kdy bude mít podnikání jako
>>>>>>vedlejší činnost, obě instituce mi shodně potvrdily,
>>>>>>že
>>>>>>do konce července, což má doložit kopií diplomu. Dnes
>>>>>>mi volali ze zdravotní pojišťovny, že má hlavní
>>>>>>činnost
>>>>>>už od června. Jsem zmatená. Můžete poradit ?
>>>Pokud dcera vykonávala poslední zkoušky v červnu, tak
>>>by podle mého názoru v tomto měsíci měla být ještě
>>>považována za nezaopatřené dítě a plátcem pojistného
>>>by
>>>měl být stát. Podle zákona č. 117/1995 Sb. zákon o
>>>státní a sociální podpoře se za soustavnou přípravu
>>>na
>>>budoucí povolání se považuje kalendářní měsíc, v němž
>>>dítě ukončilo řádně studium na vysoké škole, bez
>>>ohledu
>>>na skutečnost, je-li v té době výdělečně činné. Pokud
>>>vykonala poslední státní zkoušky v květnu a celý
>>>červen
>>>podniká, tak v červnu už není považována za
>>>nezaopatřené dítě.
>>
>>Také děkuji za názor. Zjišťovala jsem, jak to je.
>>Zajímavé bylo, že jsem se telefonicky dotazovala na
>>dalších místech, co místo, to názor (začátek hlavní
>>činnosti: červen, červenec i srpen). Poslední pokus
>>jsem
>>učinila na infolince VZP, slíbili, že pošlou písemně
>>odpověď.
>
>Už poslali, potvrzuje Váš názor. Ještě v červnu
>vedlejší, od července hlavní činnost.
... a když se pozeptáte na OSSZ, tak Vám zřejmě odpoví, že pro účely důchodového pojištění bude dcerka považována za OSVČ vedlejší nejen v červnu (měsíc řádného ukončení studia), ale i v červenci a nebude na závadu, že je celý červenec výdělečně činná. Máte pravdu, je v tom pěkný zmatek.
Sleva na vlastní studium pro dítě (§ 35ba/1/f) ZDP) i sleva na vyživované dítě pro rodiče (§ 35c/6/b) 1. ZDP) náleží po dobu soustavné přípravy na budoucí povolání.
Za soustavnou přípravu se považuje kalendářní měsíc, v němž úspěšně ukončilo studium na vysoké škole a dále kalendářní měsíc následující, za předpokladu, že tento měsíc dítě nevykonává po celý měsíc výdělečnou činnost a nepobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
Podle § 10/1/a) zákona o státní sociální podpoře se výdělečnou činností rozumí činnost osoby samostatně výdělečně činné. Za OSVČ se považuje osoba, která se za takovou považuje pro účely důchodového pojištění (§ 9 zákona č. 155/1995 Sb. , o důchodovém pojištění).
Z toho mi vyplývá, že červen (dítě složilo poslední zkoušky) je v pohodě, student uplatní slevu a rodiče daňové zvýhodnění. Ale červenec jednoznačně určíte až příští rok na jaře, kdy dítko podá přehled o příjmech a výdajích na OSSZ. Pokud mu za měsíce studia (leden až červen + červenec 2012) nevznikne povinná účast na důchodovém pojištění jako OSVČ vedlejší (za rok 2012 vykáže průměrný měsíční daňový základ nižší než 5.028,- Kč), tak budete moci uplatnit daňové slevy i za červenec. Pokud dítko vydělá více, tak uplatníte slevy naposledy za červen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 7. 2012 10:22
Student OSVČ ukončil řádně studium v červnu. Volala jsem na OSSZ i na ZP, do kdy bude mít podnikání jako vedlejší činnost, obě instituce mi shodně potvrdily, že do konce července, což má doložit kopií diplomu. Dnes mi volali ze zdravotní pojišťovny, že má hlavní činnost už od června. Jsem zmatená. Můžete poradit ?