Re: Dovolená - nižší mzda
mzdová má naprostou pravdu. Hrubou mzdu jste měl sice vždy stejnou, ale za různý počet hodin. Náhradu mzdy za dovolenou máte ve výši 184,61 Kč /den, zatímco v červnu máte mzdu 190,47 Kč /den. Když byste čerpal dovolenou např. v květnu, měl byste výplatu zase naopak vyšší.
Renato, Vy jste zapomněla na minimální hodinovou, stejně jako Tomsova mzdová účetní (10,5 dne x 4 h x 48,10 = 2020 Kč za dovolenou).
Dovolená se platí průměrem, který se vypočítá tak, že sečtou hrubé mzdy v minulém kalend. čtvrtletí, od nich se odečtou náhrady za dovolenou, lékaře apod. a toto se podělí skutečně odpracovanými dny v tomto minulém čtvrtletí. Když čerpáte dovolenou v červnu, tak hodiny toho dne jsou zaplaceny hodinovým průměrem, vypočítaným z výdělků a odpracovaných hodin v lednu až březnu. Takže každé čtvrtletí se může lišit. V tomto všem má účetní pravdu. Zapomněla ale na jednu věc, a to, že pokud hodinový průměr vyjde nižší než 48,10 (a ve Vašem případě vychází 46,15 Kč), tak musí dát těch 48,10, což je minimum, takže Vám mělo za dovolenou vyjít 2020 Kč a ne 1938 Kč.
ale tazatel píše, že pobírá ID, takže i na něho se vztahuje MM 48,10 Kč? Nevím, co dělá, třeba jeho zaručená mzda musí být vyšší než minimální.
Jde-li o zaměstnance, kterým je podle zákoníku práce poskytován plat zahrnují skupiny prací práce zařazené do jednotlivých platových tříd, a to:
a) 1. skupina prací zahrnuje práce v 1. a 2. platové třídě,
b) 2. skupina prací zahrnuje práce ve 3. a 4. platové třídě,
....
(e) 75 % částek uvedených v písmenech a) a b), jde-li o zaměstnance, který je poživatelem částečného invalidního důchodu,
(f) 50 % částek uvedených v písmenech a) a b), jde-li o zaměstnance, který je poživatelem plného invalidního důchodu, nebo o mladistvého zaměstnance, který je plně invalidní a nepobírá plný invalidní důchod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
18. 7. 2012 9:41
Dobrý den,
jsem v invalidním důchodu a pracuji na poloviční úvazek, hrubá mzda činí 4.000,- Kč.
V červnu jsem odpracoval 10,5 dne - za to mám 2.000,- Kč a 10,5 dne jsem čerpal dovolenou za kterou mám 1.938,- Kč. Proč mám o 62,- Kč méně než kdybych byl celý měsíc v práci? Mzdová účetní mi řekla, že se průměr počítá z předcházejícího čtvrtletí a v něm jsem pracoval a měl vždy hrubou mzdu 4.000,-Kč. Prý je to tak v pořádku a ne vždy vychází čerpání dovolené výhodně. Mě se to ale vůbec nezdá...
Předem díky za Vaše názory.