Re: Rozdílné zařazení CZ-CPA, vrácení fa
Můj názor, nevím jak se k tomu budou stavět následně FÚ při kontrolách. Bude záležet o jaké zařazení CZ-CPA jde a jak si to která strana vyargumentuje a na čem se shodnete. Ale obecně je možné, že dodám např. materiál s DPH a odběratel z něho vyrobí např. kuchyňskou linku, jejíž součástí je montáž do budovy - režim PDP. Takže dle mě je možné napřed fakturovat s DPH a následná fakturace pak probíhá v PDP. Ale nevím, o co konkrétně se ve vašem případě jedná. To pokud si trváte na svém zařazení, a to není v PDP. Pokud je zařazení "na hraně", můžete i vyhovět odběrateli a spravit vaši fakturu na PDP. Ale hlavně si to rozhodněte do vyhotovení přiznání K DPH za červen. Následné opravy jsou pak složité - dodatečné, evidence,...
Náš odběratel to fakturuje dál bez dalších zásahů. Oni si stojí na svém, my si stojíme na svém. Jde o kódy 33.20.60 a proti tomu 42.21.23 (což je úplná blbost) a ještě 43.21.10.
Komunikace ústní už ztroskotala.
Jde o mi další průběh - jestli to opravdu vrátí - co mám dělat? fakturu opravovat nechci. Podle nás, je dobře.
Jediná možnost - nechat odborně zatřídit? Pustit to do přiznání jak to je a čekat na zatřídění?
pokud jste si jisti, že to nespadá do PDP, tak nechejte fakturu tak jak je, pokud se Vám vrátí, tak bych ji ještě poslala odběrateli emailem... poku se nepletu, tak oficiální zatřídění stojí cca 10.000 Kč a to je ranec peněz.... ale nejlepší bude, když napíšete, co konkrétně jste provedli a tady se správného zatřídění určitě dočkáte....
10 tis. stojí posouzení z MF a na tohle se myslím nevztahuje. Zatřídění firmami je levnější.
Citace ze smlouvy:
Smlouva je uzavřena na: „optimalizace technologie provozu úpravny vody“.
Cituji: Rozsah rekonstrukce elektroinstalace, měření a regulace a telemetrie pro zajištění optimalizace technologie úpravny vody:
Rekonstrukce silnoproudé elektroinstalace, měření a regulace – výměna rozvaděče, rekonstrukce rozvaděče, výměna kabelových rozvodů mezi rozvaděčem a čerpadly, výměna kabelových rozvodů, výměna zařízení pro měření zbytkového chloru.
Rekonstrukce telemetrie – rekonstrukce rozvaděče, úpravy software telemetrie na dispečink.
Součástí je rovněž provedení výchozí revize elektro, odzkoušení.
Naše zatřídění - nejčastější dotazy, část III., dotaz 39, CZ.CPA 33.20.60.
Pořád nevím, jak jim mám tu fakturu nezměněnou vnutit zpět.
Ano. Pokud jste přesvedčeni, že to máte dobře, tak tak jak píšete, ale bude to mít více negativ- zatřídění trvá dlouho a není levné. A navíc vám asi fakturu neuhradí ani váš odběratel, jen vy odvedete DPH na výstupu. Ono obecně jde o to, aby stát nebyl na DPH tratný. Tomu má právě zabránit PDP, kde je u dodavatele 0 a u odběratele +- . Kdežto u běžného DPH, když dodavatel neodvede a odběratel uplatní, tak stát je v mínusu. Když dodavatel DPH odvede, tak DPH i PDP vyjde na stejno. Ale jestli budou chybné zařazení do DPH nebo PDP nějak následně penalizovat FÚ, to ukáže až čas. Psalo se, že budou zpočátku benevolentní :-) Jo, a pokud je to bez dalších zásahů, tak by to měl váš odběratel fakturovat dále jako vy. Není to spíše o tom, že on chybně zatřídil a nyní nechce přiznat chybu?
Určitě to je tak, že oni špatně vystavili svoji fakturu a teď chtějí opravit naši :-)
U nich to je na dlouhé lokte, všechno. Takže nečekám, že oficiální vrácení faktury tu bude do konce týdne!!
A teď je otázka - jestli radši opraví svoji vystavenou fakturu nebo nám hodí na hlavu tu naši!!!
Pokud budete chtít platbu, tak asi budete muset vyhovět.
Neoficiálně - zatím neni schváleno a bude se přihlížet i k případům před platností novely.
159. V § 92e se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní:
„(2) Pokud plátce, který uskuteční v souvislosti s poskytnutím stavebních nebo
montážních prací podle odstavce 1 zdanitelné plnění související s těmito pracemi, použije
k tomuto zdanitelnému plnění režim přenesení daňové povinnosti a plátce, pro kterého byly
tyto práce poskytnuty, doplní v evidenci pro účely daně z přidané hodnoty výši daně, má se za
to, že toto zdanitelné plnění režimu přenesení daňové povinnosti podléhá.“.
http://www.psp.cz/doc/00/09/65/00096593.pdf
Až tohle schválí, tak to bude fajn. Přestanou stresy se zatříděním.
Že bude problém s platbou, když vrátí fakturu, mi došlo. Nejedná se o pár kaček. Ale jde nám o princip. Mám se řídit zákonem, tak bych ho neměla obcházet. Já DPH odvedu, stát neošidím.
Oni si chtějí ulehčit práci (s opravou faktury). A jednodušší vrátit fakturu, kterou budu platit (a odsuhout tím splatnost) než opravovat jimi vystavenou fakturu.
Nevím, jestli Vám to pomůže - nechali jsme si ověřovat u firmy a stanovisko k PDP zní: Montáž, kdy dochází k pevnému spojení s rozvody elektrické energie s tím, že přívodní kabel je vyveden z rozvaděče nebo z elektroinstalační krabice a vypínače zabudovaných ve stavebním díle je dodávkou CZ-CPA 43.21.10.
Re: Vrácení faktury - argumentace
Už mám oficiální dopis, citace z argumentace:
"z dotazu na stránkách mf - dílo zahrnující vícero prací:
Obecně by mělo platit, že režim PDP bude u celého díla, pokud je byť jen z části provedeno stavbní nebo montážní prací, která spadá do CZ-CPA 41-43 (poměr ceny stavební prací a ceny zařízení není podstatný)."
Byla jsem ráda, za zveřejnění nejčastějších dotazů na webu MF. Řídila jsem se jimi, často máme činnosti jako "oprava automatizovaného systému řízení, oprava technologie přečerpávací stanice....". Pokud na to půjdu v duchu citace výše, tak se do dotazů vůbec dívat nemusím, protože všude je připojení aspoň 1 m kabelu - tedy elektroinstalační práce.
Fakturu jsem nakonec opravila (není to malá částka). Ale nevím, jak mám fakturovat dál.
Škoda, že už neplatí vládní návrh, který mi tu někdo citoval - "co dám do PDP, to tam patří a basta".
Ono je to myšleno trochu jinak. Co dáte do PDP a druhá strana vám nevrátí, což se může také stát - nebude se jim chtít dělat elektronicky Evidence a složitěji účtovat, když by nemuseli, bude v PDP. A zatím dle toho, jak se to vyvíjí, čím více dokladů přes PDP, tím bude stát spokojenější, protože úniky z DPH budou menší.
Souhlasím s vámi, že je to komplikace a mnohem více "paírování" zejména pro malé živnostníky, ale pro stát je zavedení PDP výhoda. Původně bylo PDP plánováno pro PHM, kde jak víme jsou úniky u DPH obrovské, ale tam to neprošlo. A protože už to bylo připravené, tak se to zavedlo pro práce ve stavebnictví. A stát u PDP skutečně není okrádán, protože dodavatel nula a odběratel +-. Výsledek je nula. Kdežto dříve, dodavatel DPH na výstupu neuhradil a odběratel si ji na státu nárokoval a stát byl v mínusu o neodvedenou DPH dodavatelem. Myslím, že stát zaváděl PDP s tímto úmyslem a ne s úmyslem jak to výhodně penalizovat, i když u nás se nikdy neví, jak a čeho bude zneužito :-)
To ale není žádný daňový únik, to je standardní daňový nedoplatek (ta daň není nepřiznaná, "jen" nezaplacená) - já nemůžu za to, že stát nedokáže vymáhat své pohledávky. Nicméně definice DPH (jestli si správně vzpomínám) je "vícestupňová universální nepřímá daň", a toto opatření z ní děla jednak nástroj, který se chová selektivně, a nikoliv universálně, a za druhé přenáší povinnost až na posledního plátce (vícestupňovost pryč). A proč se uplatňuje pouze - a zrovna - u mont/st. prací, a ne třeba v potravinářství - Bůh suď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 7. 2012 10:15
Vystavili jsme fakturu mimo přenos, s DPH. Odběratelská firma tvrdí, že to patří do přenosu (mají už vystavenou fakturu konečnému odběrateli bez DPH, při použití PDP).
Chtějí fakturu opravit. My si stojíme za svým zatříděním.
Prý nám fakturu oficiálně vrátí.
Co se bude dít dál? Jak mám posupovat?
Jedná se o fakturu z června, oni se ozvali po měsíci od vystavení a DPH za červen se bude muset příští týden uzavřít.