DE - prodej auta - totální škoda

• (neregistrovaný)

18. 7. 2012 12:02

Podnikatel, DE, v roce 2010 zakoupeno auto za hotové 219 tis. + DPH, DPH uplatněno, auto zařazeno do OM.

V březnu 2012 havárie, likvidace přes pojišťovnu formou totální škody na vozidle, vyplaceno pojistné 172 tis.

V květnu prodej vozu přes zprostředkovatele (Česká pojišťovna), ve smlouvě napsáno, že se jedná o vozidlo po pojistné události, v závorce - finanční totální havárii, odcizení/nalezení atd.

Prodáno za 96 tis. + 19 tis. DPH, kupující hradí na účet zprostředkovatetle (pojišťovny) celou částku s DPH tzn. 115 tis.

Z pojišťovny došel přípis: "Vzhledem k tomu, že jsme za prodej vraku vozidla vyinkasovali částku vč. DPH, jsme povinni Vám toto DPH vrátit. Na Vaše číslo účtu zasíláme DPH z prodeje ve výši 19 tis."

1. pojistné 172 tis. mám zaúčtováno jako daňový příjem
    2. auto vyřadím z OM vzhledem k prodeji až v květnu
    3. do daň. nákladů dám ZC, ale jen 172 tis., zbytek v DE neřeším(?)
    4. mám kupní smlouvu na prodej auta (já prodávající, pojišťovna zprostředkovatel, nový majitel kupující), na základě smlouvy vytvořím doklad na prodej auta (96 tis. + 19 tis. DPH) s tím, že nějak (zatím nevím jak) zlikviduji 96 tis. (částka bez DPH, kterou inkasovala pojišťovna od kupujícího), aby mi zbyla k likvidaci částka DPH 19 tis. a tu spáruji s příjmem od pojišťovny, DPH tím pádem odvedu FÚ

Je prosím tento postup správný a můžu ještě za tento rok uplatnit odpisy (alespoň ve výši 50%)? Děkuji předem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).