Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
18. 7. 2012 12:02
Podnikatel, DE, v roce 2010 zakoupeno auto za hotové 219 tis. + DPH, DPH uplatněno, auto zařazeno do OM.
V březnu 2012 havárie, likvidace přes pojišťovnu formou totální škody na vozidle, vyplaceno pojistné 172 tis.
V květnu prodej vozu přes zprostředkovatele (Česká pojišťovna), ve smlouvě napsáno, že se jedná o vozidlo po pojistné události, v závorce - finanční totální havárii, odcizení/nalezení atd.
Prodáno za 96 tis. + 19 tis. DPH, kupující hradí na účet zprostředkovatetle (pojišťovny) celou částku s DPH tzn. 115 tis.
Z pojišťovny došel přípis: "Vzhledem k tomu, že jsme za prodej vraku vozidla vyinkasovali částku vč. DPH, jsme povinni Vám toto DPH vrátit. Na Vaše číslo účtu zasíláme DPH z prodeje ve výši 19 tis."
1. pojistné 172 tis. mám zaúčtováno jako daňový příjem
2. auto vyřadím z OM vzhledem k prodeji až v květnu
3. do daň. nákladů dám ZC, ale jen 172 tis., zbytek v DE neřeším(?)
4. mám kupní smlouvu na prodej auta (já prodávající, pojišťovna zprostředkovatel, nový majitel kupující), na základě smlouvy vytvořím doklad na prodej auta (96 tis. + 19 tis. DPH) s tím, že nějak (zatím nevím jak) zlikviduji 96 tis. (částka bez DPH, kterou inkasovala pojišťovna od kupujícího), aby mi zbyla k likvidaci částka DPH 19 tis. a tu spáruji s příjmem od pojišťovny, DPH tím pádem odvedu FÚ
Je prosím tento postup správný a můžu ještě za tento rok uplatnit odpisy (alespoň ve výši 50%)? Děkuji předem.