Re: Vyúčtování cesťáku v EUR, výplata v
aha, tak si to asi zbytečně chci komplikovat, protože výsledek do N je stejný..., tak stačí zúčtovat skutečně kurzem 1. dne a tím i zúčtovat na 512 ? ok. ano, služební kartou.... a do cesťáku jsem je nevypisovala, jen v záznamu o služ. cestě to je popsané o co jde. Asi bych zúčtovala dnes do závazků a pak na bance vypárovala a vznikl kurz. rozdíl ?
ale do účetnictví zapisujeme kurzem úč. případu...., tak nevadí ten kurz z cesťáku... ?
Tak pokud jsou to doklady související s cestou, tak bych je do cesťáku dala. Do nákladů 512 by přišly kurzem jako cesťák a kurzový rozdíl vzniklý platbou kartou na 563. Tak to alespoň dělám já.
aha, ja davam do cesťáku pouze co zúčtovávám hotově a ost. doklady bych dala přímo do závazku a pak vuči bance, zaměstnanec mi vždy dava zapis ze služ. cesty, kde ma popsane i jednotlive doklady....
aha a vy ten cely cesták zúčtujete nekde do interních dokladů / i s dokladama hrazenýma bankou / a vůči tomu uděláte uhradu hotově případně bankou ?
Přesně tak. Mám knihu zúčt.zaměstnanců /333/ a tam zúčtovávám vše co se zaměstnanci souvisí co platili kartou či hotově /nákupy, cesťáky atd./ Pokud zaplatí kartou nebo dostanou zálohu, naúčtuji to na 335 a při doložení dokladů to z 335 zase odečítám a přeplatky jim nechávám posílat na účet.
no dobře, tak take udělám celé na jeden cesták, kurzem prvního dne a pak jen zúčtuji vůči pokladně a bance a nebudu se s tím rozúčtovávat po dokladech H a PK....
super, diky za rady, potřebovala jsem s někym probrat jak udělat správně a prakticky :)
diky a hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 7. 2012 13:04
Dobry den,
prosim, poradite mi ohledně použití kurzů při vyúčtování a zaúčtování zahr. cesťáku ?
Mám první zahr. cesták a asi i jedniný...., záloha nebyla, bude vyplácené v kč. používáme denní kurz čnb...
vyplním cesťák kam dávám hotově co platil zaměstnanec si ubytování a pak tam spočítám stravné + kapesné.... To vše vyčíslím v EUR a přepočtu kurzem čnb 1. dne kdy začala služebka a tuto sumu mu vyplatim, to jsem asi pochopila. Ale ted nevím, jakým kurzem zaúčtuji do účetnictví ? máme dne účetního případu, to je např. dnes. Tak celou tu sumu přepočtu dnešním kurzem, zaúčtuji např. do závazků a pak z pokladny zlikviduji, kurzem 1. dne prac. cesty (jak bude vyplaceno), ale pak mi vznika kurz. rozdíl.... ? Je to tak ok ? A pokud mám ještě nejaké doklady placené v zahr. kartou ?