RP a potvrzení pro otce

• (neregistrovaný)

18. 7. 2012 14:30

Prosím radu. Zaměstnanci se narodilo dítě letos v únoru, jeho manželka je zřejmě na mateřské, a protože zřejmě chtějí využít vyšších výdělků otce k tomu, aby mohla být vybrána varianta rodič.příspěvku (tedy aspoň se domnívám), chce "potvrzení příjmů pro účely nemocenských dávek". To bude zřejmě ta příloha. Moje otázka je: jaké rozhodné období mu mám vyplnit?
    a) 12 měsíců před měsícem narození dítěte?
    b) 12 měsíců před měsícem, ve kterém začne pobírat RP?
    c) předchozí rok?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 7. 2012 8:19

jo (neregistrovaný)

Re: RP a potvrzení pro otce
      Střídání se umožňuje od počátku 7. týdne ode dne porodu a četnost střídání omezena není. V případě střídání v péči o dítě se zastaví výplata PPM matce a začne se vyplácet tato dávka muži z jeho nemocenského pojištění, pokud splňuje podmínky nároku na její výplatu, a naopak. U muže se přitom od 1. 1. 2012 zavádí další podmínka, a to že bude pečovat o dítě nejméně 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích. Z tohoto usuzuji, že RO se stanoví převzetím dítěte do péče. Karo, měla jsem tento případ také a z-ec přinesl i tiskopis z OSSZ, kde bylo tuším stanoveno RO přímo sociálkou, protože vy nevíte, kdy dítě převezme do své péče, když říkáte, že nyní pobírá PPM manželka, doporučuji zavolat na OSSZ a domluvit se s nimi.

• 19. 7. 2012 10:39

Kara (neregistrovaný)

Re: RP a potvrzení pro otce
      Dík, už jsem to taky zjistila - 12 měsíců před měsícem narození dítěte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).