Rozhodné období- prosím mzdové

• (neregistrovaný)

18. 7. 2012 21:59

Dborý večer,
    moc prosím mzdové účetní o pomoc. 18.7.2012 jsem nastoupila na materskou s druhym ditetem. Rodicovska s prvnim ditetem mi skoncila 9.6.2012, takze 10.6.2012 jsem nastoupila do prace (byla to nedele, takze jsem fyzicky nastoupila az v pondeli 11.6.2012). od 12.6.2012 jsem pak byla na neschopence.

Chtela jsem se zeptat, jake bude rozhodne obdobi pri vypoctu PPM? bude to 7/2011 - 6/2012 protoze jsem tam odpracovala jeden den a nebo to bude kalendarni rok, ve kterem byl prijem a alespon 30 kalendarnich dni, kterymi se prijem deli? viz. nasledujici odstavec.

Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 7 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ , je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ

Ja si myslim, ze by to mel byt az ten kalendarni rok, protoze v obdobi 7/2011 - 6/2012 mam sice zapocitatelny prijem, ale protoze jsem od 7/2011 do 9.6.2012 na rodicovske (vyloucene dny), od 12.6.2012 na nemocenske (take vyloucene dny), tak by se mi prijem delil pouze 2 dny, tj. 10.6. a 11.6.. Prosim uvazuji spravne?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 7. 2012 8:12

jo (neregistrovaný)

Re: rozhodné období- prosím mzdové
      Dobrý den, Zdenko, domnívám se, že uvažujete správně, Kopíruji dotaz a odpověď z webu ČSSZ, ze kterého lze odvodit i váš případ:Momentálně jsem na rodičovské dovolené s dvouletým dítětem. Pokud bych otěhotněla ještě než opět nastoupím do zaměstnání, nebudu mít v rozhodném období žádný příjem. Z čeho se mi vypočítá peněžitá pomoc mateřství? Od ukončení VŠ (před 10 lety) jsem zaměstnaná u stejného zaměstnavatele.
      Nárok na PPM se posuzuje ke dni vzniku sociální události, tj. nástupu na PPM. PPM se stanoví z denního vyměřovacího základu a určí se tak, že se vyměřovací základ pro odvod pojistného na sociální zabezpečení (dále jen „započitatelný příjem“) zjištěný z rozhodného období (dále jen RO) vydělí počtem kalendářních dnů připadajících na RO, který se sníží o tzv. vyloučené dny.
      RO je 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, v němž vznikla sociální událost, tj. nástup na PPM. Podmínkou je, že v takto stanoveném období je započitatelný příjem a započitatelné dny (tzn. jiné než vyloučené dny). Není-li splněna výše uvedená podmínka, je RO první předchozí kalendářní rok, v němž je jak započitatelný příjem, tak alespoň 30 kalendářních dnů, kterými se tento příjem dělí.
      Nelze-li určit předchozí kalendářní rok, který obsahuje započitatelný příjem a současně alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž by se dělil tento příjem, je denním vyměřovacím základem započitatelný příjem, kterého by zaměstnanec pravděpodobně dosáhl za kalendářní den v kalendářním měsíci, v němž vznikla sociální událost.
      Budete-li přitom na tuto další PPM nastupovat do 4 let věku předchozího dítěte, je zaručeno, že tato další PPM nebude nižší než Vaše předchozí PPM. Dle § 19 odst. 3 ZNP se totiž za denní vyměřovací základ (dále jen DVZ) u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další PPM z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje DVZ zjištěný pro výpočet předchozí PPM, pokud je vyšší než DVZ zjištěný pro výpočet další PPM (§ 19 odst. 3 ZNP).

• 19. 7. 2012 18:40

zdenka111 (neregistrovaný)

ano cerpala, a to 1 den v listopadu 2010, 22 dnu v prosinci 2010 a 4 dny v lednu 2011

me jde spise o to, jestli tim ze jsem nastoupila na 1 den do prace, tak jestli uz timto mi to nevbehne do rozhodneho obdobi, nevim jestli je tam podminka toho deleni 7 dny nebo ne. Uz pri nastupu do prace vedel zamestnavatel ze pujdu na nemocenskou, jsem na rizikovem, ale zamestnavatel trval na tom,abych na 1 den nastoupila

• 19. 7. 2012 19:02

zdenka111 (neregistrovaný)

tak jsem znova hledala a myslim, si ze ten cerven 1 odpracovany den nevstupuje do rozhodneho obdobi (neni tam splnena podminka deleni 7 kal. dny - pokud teda tato podminka stale plati a nehledam v nejakem starem zakone), u me by to bylo tak max 2 dny, a to 10.6. (nedele) a 11.6. pondeli, kdy jsem byla v zamestnani, do 9.6. jsem byla na RD.
      Takze pak by se mel brat nejblizsi kal. rok, kde byl nejaky zapocitatelny prijem a deleni 30 kal. dny, coz je v mem pripade rok 2010. V roce 2011 jsem mela jako prijem pouze cerpani 4 dnu dovolene a pak cely rok 2011 je cerpani RD.
      Takze by mela mzdova vzit jako rozhodne obdobi rok 2010 a na socialce by me meli porovnat prumery a zjistit, ktery vychazi lepe. Uvazuji spravne?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).