Re: rozhodné období- prosím mzdové
Dobrý den, Zdenko, domnívám se, že uvažujete správně, Kopíruji dotaz a odpověď z webu ČSSZ, ze kterého lze odvodit i váš případ:Momentálně jsem na rodičovské dovolené s dvouletým dítětem. Pokud bych otěhotněla ještě než opět nastoupím do zaměstnání, nebudu mít v rozhodném období žádný příjem. Z čeho se mi vypočítá peněžitá pomoc mateřství? Od ukončení VŠ (před 10 lety) jsem zaměstnaná u stejného zaměstnavatele.
Nárok na PPM se posuzuje ke dni vzniku sociální události, tj. nástupu na PPM. PPM se stanoví z denního vyměřovacího základu a určí se tak, že se vyměřovací základ pro odvod pojistného na sociální zabezpečení (dále jen „započitatelný příjem“) zjištěný z rozhodného období (dále jen RO) vydělí počtem kalendářních dnů připadajících na RO, který se sníží o tzv. vyloučené dny.
RO je 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, v němž vznikla sociální událost, tj. nástup na PPM. Podmínkou je, že v takto stanoveném období je započitatelný příjem a započitatelné dny (tzn. jiné než vyloučené dny). Není-li splněna výše uvedená podmínka, je RO první předchozí kalendářní rok, v němž je jak započitatelný příjem, tak alespoň 30 kalendářních dnů, kterými se tento příjem dělí.
Nelze-li určit předchozí kalendářní rok, který obsahuje započitatelný příjem a současně alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž by se dělil tento příjem, je denním vyměřovacím základem započitatelný příjem, kterého by zaměstnanec pravděpodobně dosáhl za kalendářní den v kalendářním měsíci, v němž vznikla sociální událost.
Budete-li přitom na tuto další PPM nastupovat do 4 let věku předchozího dítěte, je zaručeno, že tato další PPM nebude nižší než Vaše předchozí PPM. Dle § 19 odst. 3 ZNP se totiž za denní vyměřovací základ (dále jen DVZ) u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další PPM z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje DVZ zjištěný pro výpočet předchozí PPM, pokud je vyšší než DVZ zjištěný pro výpočet další PPM (§ 19 odst. 3 ZNP).
ano cerpala, a to 1 den v listopadu 2010, 22 dnu v prosinci 2010 a 4 dny v lednu 2011
me jde spise o to, jestli tim ze jsem nastoupila na 1 den do prace, tak jestli uz timto mi to nevbehne do rozhodneho obdobi, nevim jestli je tam podminka toho deleni 7 dny nebo ne. Uz pri nastupu do prace vedel zamestnavatel ze pujdu na nemocenskou, jsem na rizikovem, ale zamestnavatel trval na tom,abych na 1 den nastoupila
tak jsem znova hledala a myslim, si ze ten cerven 1 odpracovany den nevstupuje do rozhodneho obdobi (neni tam splnena podminka deleni 7 kal. dny - pokud teda tato podminka stale plati a nehledam v nejakem starem zakone), u me by to bylo tak max 2 dny, a to 10.6. (nedele) a 11.6. pondeli, kdy jsem byla v zamestnani, do 9.6. jsem byla na RD.
Takze pak by se mel brat nejblizsi kal. rok, kde byl nejaky zapocitatelny prijem a deleni 30 kal. dny, coz je v mem pripade rok 2010. V roce 2011 jsem mela jako prijem pouze cerpani 4 dnu dovolene a pak cely rok 2011 je cerpani RD.
Takze by mela mzdova vzit jako rozhodne obdobi rok 2010 a na socialce by me meli porovnat prumery a zjistit, ktery vychazi lepe. Uvazuji spravne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
18. 7. 2012 21:59
Dborý večer,
moc prosím mzdové účetní o pomoc. 18.7.2012 jsem nastoupila na materskou s druhym ditetem. Rodicovska s prvnim ditetem mi skoncila 9.6.2012, takze 10.6.2012 jsem nastoupila do prace (byla to nedele, takze jsem fyzicky nastoupila az v pondeli 11.6.2012). od 12.6.2012 jsem pak byla na neschopence.
Chtela jsem se zeptat, jake bude rozhodne obdobi pri vypoctu PPM? bude to 7/2011 - 6/2012 protoze jsem tam odpracovala jeden den a nebo to bude kalendarni rok, ve kterem byl prijem a alespon 30 kalendarnich dni, kterymi se prijem deli? viz. nasledujici odstavec.
Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 7 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ , je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ
Ja si myslim, ze by to mel byt az ten kalendarni rok, protoze v obdobi 7/2011 - 6/2012 mam sice zapocitatelny prijem, ale protoze jsem od 7/2011 do 9.6.2012 na rodicovske (vyloucene dny), od 12.6.2012 na nemocenske (take vyloucene dny), tak by se mi prijem delil pouze 2 dny, tj. 10.6. a 11.6.. Prosim uvazuji spravne?